Naslovnica BiH Stanivuković ...

  Stanivuković zbog prijetnji najavio mogućnost napuštanja BiH

  55

  Draško Stanivuković, zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, smatra da mu je lična sigurnost ugrožena, te je najavio mogućnost privremenog napuštanja Bosne i Hercegovine. Iz Partije demokratskog progresa traže hitnu sjednicu Odobra za bezbjednost Narodne skupštine RS-a, a uputili su i zahtjev u kojem traže policijsku zaštitu svog zastupnika. U Banjaluci nove prijetnje smrću novinarima. Policija je uhapsila osumnjičenog.


  videoprilog Lejle Džin (Dnevnik 2) 

  Putem društvene mreže Facebook Stanivuković je objavio novi audiosnimak iz Policijske uprave Banjaluka. U ovom snimku spominje se njegovo ime, zatim ime Jelene Trivić, takođe, poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i Stanivukovićevog saradnika, Ivana Begića. On tvrdi kako posjeduje još snimaka koje će objaviti ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne otkrije ime inspektora koji je 12. februara prijetio njegovom saradniku.

  – ‘Ako izađeš iz policijske uprave i pokušaš nešto da kažeš, mi ćemo te išamarti i zgaziti kad god te vidmo.’ Da li su ovo prijetnje? Postavljam pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, direktno ministru da odgovore na ova pitanja i da stanu u zaštitu svih građana Republike Srpske – kazao je Stanivuković.

  Stanivuković kaže da ga policija krivično tereti za neovlašteno snimanje, naglašavajući činjenicu da je on u tom trenutku bio na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dok je njegov saradnik Ivan Begić saslušavan. On ističe da u narednih nekoliko dana neće biti dostupan medijima i javnosti iz razloga lične bezbjednosti. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvali su Stanivukovića da prestane sa manipulacijama i lažima. Na snimku se može čuti samo bahato i neprofesionalno ponašanje policijskog službenika, te se ne može utvrditi da su upućene prijetnje smrću.

  – U ovom trenutku smatram da je poželjno da budem oprezan i vrlo je moguće da neću biti u Bosni i Hercegovini – poručio je Stanivuković.

  Iz PDP-a tvrde kako je ova situacija nastavak torture ne samo prema Drašku Stanivukoviću, već i njegovoj porodici. Uputili su zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da se dodijeli fizička zaštita Stanivukoviću. Takođe, uputili su zahtjev za zasjedanje skupštinskog Odbora za bezbjednost.

  – PDP i dalje insistira da se otkriju počinioci uništavanja imovine Draška Stanivukovića kao i da se otkrije identitet i da se sankcioniše onaj policijski službenik koji je Ivana Begića prisiljavao na lažno svjedočenje i koji mu je prijetio – izjavila je glasnogovornica PDP-a Anja Petrović.

  Oglasili su se i iz Narodne skupštine Republike Srpske:

  O terminu održavanja sjednice Odbora za bezbjednost javnost će biti obavještena, čim predsjednik Odbora, narodni poslanik Darko Babalj, zakaže održavanje sjednice.

  Zbog teksta koji čak nije ni napisla, prijetnje smrću dobila je novinarka ”Euro Blica”, Milkica Milojević.  Ona ističe da ne želi da živi u društvu u kojem se prelazi preko prijetnji smrću, te je prijetnje odamah i prijavila. Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka lišili su slobode lice  M. P., osumnjičenog za ugrožavanje sigurnosti novinarke.

  Predstavnici OSCE-a za slobodu medija osudili su prijetnje upućene novinarima u posljednje vrijeme – Milkici Milojević, Adnanu Jašarspahiću i Marku Radoji.

   

   

  Visoko.co.bA/Federalna.ba

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.