Starlink želi uvesti brži internet u avione

42

Tim koji stoji iza rastuće satelitske internet mreže Starlink, koja pripada kompaniji SpaceX, započeo je pregovore s nekoliko aviokompanija s ciljem uvođenja bržeg interneta u njihove avione.

MARKETING

Širenje Starlinka iz domova u ruralnim sredinama na avioindustriju je očekivan potez kompanije SpaceX i njenog direktora Elona Muska.

“Razgovaramo s nekoliko aviokompanija. Imamo naš proizvod za avijaciju koji je u fazi razvoja. Već smo uradili neke demonstracije, a sada pokušavamo finalizirati proizvod i integrisati ga u avione u veoma bliskoj budućnosti”, rekao je SpaceX-ov potpredsjednik za Starlink Jonathan Hofeller.

Od 2018. godine je SpaceX lansirao oko 1.800 Starlink satelita, a poterebno je oko 4.400 da uspostavi globalnu pokrivenost internetom, primarno za domove u ruralnim područjima gdje standardna konekcija nije dostupna.

Starlink u beta fazi obećava download od 100 Mbps te upload od 20 Mbps, a već ima hiljade korisnika. Većina plaća 99 dolara mjesečno, dok samopodešavajući Starlink tanjir i Wi-Fi router koštaju 499 dolara.

Hofeller je rekao da bi antene za avione bile vrlo slične tehnologiji u terminalima, ali uz očigledna poboljšanja.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.