Stefan Löfven izabran za premijera Švedske

26

Švedski parlament izabrao je danas dosadašnjeg premijera Stefana Löfvena da vodi manjinsku vladu lijevog centra, čime je okončana četvoromjesečna politička blokada.

Löfven je uspio da neutrališe ekstremnu desnicu i spasi jednu od posljednjih vlada lijevog centra u Evropi, navodi AFP.

U novoj manjinskoj vladi lijevog centra biće socijaldemokrate i Zeleni.

Vladu će u Riksdagu, švedskom parlamentu, podržavati Centar i Liberali, članovi opozicije za vrijeme prethodne vlade, na osnovu programskog sporazuma potpisanog prošle sedmice. Za Löfvena je glasalo 153 poslanika, 115 je bilo protiv a 77 je bilo uzdržano.

Njegove Socijaldemkrate i Zeleni su ga podržali a blok desnog centra glasao je protiv, dok su tri manje partije bile uzdržane na današnjem glasanju, prenosi agencija AP.

Švedski političari pokušavali su da formiraju vladu bez Švedskih demokrata, partije s neonacističkim korijenima koja je napravila veliki pomak na izborima 9. septembra.

Izlaz iz četvoromjesečnog ćorsokaka u formiranju nove koalicione vlade najavljen je prije dva dana kada je mala ljevičarska partija saopštila da neće glasati protiv Löfvena. Lider Lijeve partije Jonas Sjostet rekao je da neće glasati protiv Levena jer bi alternativa bila formiranje vlade desnog centra uz podršku desničarske, antimigrantske stranke Švedske demokrate.

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

 

 

 

 

Komentari

komentara