Naslovnica Lokalne Teme Stigli su vam...

Stigli su vam prvi računi za upraviteljstvo u zgradama: Čestitamo sretnim dobitnicima

2299
Prije neki dan pisali smo o načinu i primjeni upraviteljastva po zgradama. Ovih dana su došli i prvi računi. Sretnim dobitnicima čestitamo! Svi naši problemi su sad nestali. Dio smo urbanih progresivnih svjetskih trendova, mjesto ugodnog življenja i komunalnog okruženja. Uhvatimo se za ručice i sretni i veseli radujmo se ljubičanstvenoj budućnosti. Bljakk!
Koliko god da je moguće izraziti sarkazma riječima, nije dovoljno. To izgleda kao kopija kopije. Taman kad pomislimo da nas ne mogu više uvrijediti i napraviti budalama, naša lokalna vlast pronađe način da nam pokaže da nismo u pravu i da smo gluplji nego što su oni mislili. Zamislite sad na kakvoj smo deredži kad nas budalama prave potkapacitirani mediokriteti koji su sebi uzeli za pravo da odlučuju umjesto nas i koji bi vjerovatno umrli od gladi da moraju svoje plate zaista zaraditi.
Sljedeća faza je vjerovatno da će početi misliti za nas. Infrastruktura se priprema. Prave se mostovi, šetnice i druge stvari da bi neopterećeni gologuzi Visočani mogli šetati i diviti se projektima vlasti koja svako malo nama nešto poklanja od naših para. Još trebaju dva kipa od bronce visine 50-60 metara onih koji nam svaki praznik uredno čestitaju uz svoju zajedničku fotografiju.
Pa dobro, jesmo li stvarno toliko glupi?! Od decembra mjeseca 2018.g. počet ćemo plaćati usluge visočkom javnom preduzeću koje ne radi ništa, nego je uzelo firmu iz Kreševa koja ide okolo i čisti haustore. Pored ovoga bi trebali raditi i investiciona održavanja zgrada što podrazumjeva popravke zajedničkih dijelova, instalacija i sl. Živi bili pa vidjeli kako će ovo funkcionisati. Možda nam firma iz Gruda bude to radila.
Najveći krivci za nastalo stanje su građani Visokog. Pristup tipa „ma neka ba!“ ili „šta ja tu mogu!“ ima za posljedicu da ste dobili račune za upraviteljstvo, a da Vas niko ništa nije pitao. Svugdje na svijetu vlasništvo je svetinja i pretpostavlja da su vlasnici nečega subjeti u odlučivanju, osim u Visokom gdje su objekti koji treba da šute i plaćaju ono što im se kaže.
Nedavno je bio raspisan javni poziv da se prijave ljudi za prinudne upravitelje za zgrade koje nemaju izabrane predstavnike. Ne znamo dokle je taj proces stigao, ali je nevjerovatno da su došli računi za decembar 2018, a da zgrade nemaju ni te nametnute predstavnike. Prema informacijama od poznanika iz takvih zgrada stigli su im računi, a niko ih nije obavijestio da im je imenovan prinudni predstavnik, niti su obavješteni da je neko u njihovo ime zaključio ugovor sa JKP Visoko!?
Na bazi onda kojeg dokumenta JKP Visoko izdaje račune građanima. Ovo je očigledni kriminal i naši svestrani „pravnici“ bi trebali uzeti malo set komunalnih i potrošačkih propisa, vidjeti da ovo ovako ne može i zauzeti se za sebe. Kad sjediš u kafani i slušaš naše ljude, svi su najpametniji i svi sve znaju o svemu, a onda mu neko bespravno zavuće ruku u džep, a on „prrrrrr“, usere se. Helem nejse, račune imate, morat ćete ih platiti, ali barem skupite petlju i pitajte „kako ovo?“, jer prema svemu sudeći ovo je kriminal, pogodovanje pojedincima za izmišljena radna mjesta, namicanje sredstava za budžet, za „poklone“ nama građanima i rate koje uskoro dospijevaju na naplatu, ignorisanje zakona o zaštiti potrošača i upraviteljstvu, itd itd.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.