Naslovnica Svijet Evropa Stoltenberg: ...

Stoltenberg: Cilj NATO-a nije izolirati Rusiju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da cilj Alijanse nije izolirati Rusiju.

31
NATO Secretary General Jens Stoltenberg

“Ipak, saveznici moraju odlučno i jedinstveno djelovati kada Rusija prekrši postojeća međunarodna pravila”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Podsjetio je da je prošla tačno godina kako je Crna Gora postala članica NATO-a, napominjući da je nova članica dala značajan doprinos jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u euroatlantskoj regiji.

Istakao je da je članstvo Crne Gore već dalo važan doprinos u okviru NATO-a ali i zvaničnoj Podgorici, podsjećajući da snage Crne Gore učestvuju u misiji KFOR-a na Kosovu kao i u Afganistanu, dok NATO štiti zračni prostor Crne Gore čime, kako je rekao, doprinosi sigurnosti te balkanske zemlje.

Naglasio je kako je i dalje potrebno nastaviti kombinaciju odvraćanja i političkog dijaloga u odnosima s Moskvom, potcrtavajući da cilj NATO-a nije izolirati Rusiju.

Vujanović je podsjetio da je nakon nedavno održanih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori prvu posjetu upriličio upravo Briselu, sjedištu NATO-a i Evropske unije (EU).

“NATO se nije pokajao što nas je prihvatio kao članicu”, poručio je Vujanović, napominjući da će Crna Gora i dalje odlučno ostati posvećena euroatlantskim vrijednostima i da će nastaviti s reformama kako bi postala punopravna članica EU-a.

Istakao je kako se svijet u posljednje vrijeme suočava s raznim tenzijama.

“U odnosu na prije deset godina, Evropa se, recimo, danas suočava s više problema”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Naglasio je i kako je stav Podgorice u vezi sa odnosima s Rusijom vrlo jasan, dodajući da su sankcije Moskvi “nažalost” bile potrebne kako bi se ponovo uspostavilo okruženje za saradnju.

“Neke aktivnosti Rusije pokušavaju uništiti europski sistem vrijednosti”, kazao je Vujanović.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.