Naslovnica Svijet Stoltenberg: ...

Stoltenberg: Rusija je primijenila silu prema ukrajinskim brodovima

Stoltenberg je rekao da vojno prisustvo Rusije u Južnoj Osetiji i Abhaziji predstavlja nepoštivanje granica susjednih zemalja.

16

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da Rusija pokušava kontrolirati Azovsko more, javlja Anadolija.

“Rusija pokušava kontrolirati Krim, ali i Azovsko more pomoću mosta izgrađenog preko Kerčkog moreuza”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon prvog zasjedanja dvodnevnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a koji je danas počeo u Briselu.

Podsjetio je da su se ministri savezničkih zemalja sastali i s ministrima vanjskih poslova Ukrajine i Gruzije, dodajući da je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet tih dviju zemalja.

Istakao je da je Rusija primijenila silu prema ukrajinskim brodovima i mornarima, apelirajući na zvaničnu Moskvu da odmah oslobodi mornare i brodove.

Eskalirale tenzije između Rusije i Ukrajine
Dodao je da vojno prisustvo Rusije u Južnoj Osetiji i Abhaziji također predstavlja nepoštivanje granica susjednih zemalja.

“Rusija bi trebala odustati od priznanja obiju regija i povući svoje vojne snage iz Gruzije”, rekao je Stoltenberg.

Na tvrdnju da je NATO pojačao prisustvo u Crnom moru zbog “agresivnog ponašanja” Rusije Stoltenberg je istakao da je Alijansa svakako snažno prisutna u Crnom moru.

Tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale su prošle sedmice kad je ruska pogranična straža otvorila vatru na tri broda ukrajinske ratne mornarice u blizini poluotoka Krima. Potom je Rusija zarobila i plovila i posade.

Balkans.aljazeera.net – Izvor: Agencije

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.