Naslovnica Svijet Evropa Stoltenberg: ...

Stoltenberg: Snažnija odbrana u Evropi korisna za EU ali i za NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, izrazio je zadovoljstvo poduzetim koracima Evropske unije (EU) u cilju stalne saradnje u oblasti odbrane, javlja Anadolu Agency (AA).

69
NATO Secretary General Jens Stoltenberg

“Također, saveznici NATO, koji nisu članice EU-a, morali bi biti uključeni u rasprave o stalnoj saradnji u oblasti odbrane”, rekao je Stoltenberg novinarima prije zasjedanja Vijeća za vanjske poslove EU-a, na kojem se raspravljalo o saradnji Evropske unije i NATO-a.

Dodao je kako podstiče snažniju odbranu na evropskom nivou, što je korisno, kako je rekao, ne samo za EU nego i za NATO.

Istakao je da će takav pristup doprinijeti podjeli odgovornosti i u okviru Alijanse.

“Na taj način će biti osnažena i evropska komponenta unutar NATO-a”, kazao je Stoltenberg.

Podsjetimo, ministri odbrane 23 članice Evropske unije potpisali su zajedničku saglasnost o uspostavi Programa stalne saradnje u sektoru odbrane (PESCO).

Vijeće Evropske unije bi do kraja godine trebalo donijeti odluku o zvaničnom pokretanju tog programa koji ima za cilj da pojača sigurnost članica i poboljša koordinaciju u razvoju nove vojne opreme.

Dokument koji slovi za prvi zvanični korak ka uspostavi zajedničkog djelovanja zemalja Evropske unije na polju odbrane potpisali su resorni ministri Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Kipra, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.