Stoltenberg: Usvojen plan NATO-a za odbranu baltičkih zemalja

78
NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da je na Samitu u Londonu usvojen plan za odbranu baltičkih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

MARKETING

Na konferenciji za novinare nakon Samita čelnika zemalja članica NATO-a, Stoltenberg je istakao da su sve članice Alijanse i dalje snažno posvećene borbi protiv terorizma.

Naglasio je da će napad na bilo koju državu članicu smatrati napadom na sve članice NATO-a.

“Djelujemo zajedno, svi za jednog – jedan za sve. Potvrđena je naša posvećenost članu 5. o kolektivnoj odbrani zemalja članica”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je također istakao da Alijansa pomno prati i podržava mirovni proces u Afganistanu.

Na pitanje o turskoj kupovini sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, šef NATO-a je kazao da S-400 nikada neće biti integrisan u postojeće NATO sisteme i predstavljat će samostalan sistem.

Dodao je i kako se na Samitu NATO-a nije mnogo raspravljalo o organizaciji YPG/PKK.

Dvodnevni Samit u Londonu, koji je okupio predsjednike i premijere članica tog saveza, koji su pokušali usaglasiti sigurnosne planove, završen je objavljivanjem zajedničke deklaracije u kojoj je, između ostalog, navedeno da terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju, a ponovo je izražena posvećenost članu 5. povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu.

Visoko.co.ba/AA

Komentari

komentara