Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog Dodikove zapaljive retorike

157
epa09613129 NATO Secretary General Jens Stoltenberg during a press conference at the NATO Ministers of Foreign Affairs meeting in Riga, Latvia, 30 November 2021. From 30 November to 01 December 2021, Latvia is hosting a NATO Foreign Ministers meeting for the first time. To address current security challenges, NATO Allies are exchanging views on cooperation with partner countries and the European Union, and also begin their discussions on a new strategic concept for the Alliance. EPA-EFE/TOMS KALNINS

Situacija u BiH jedna je od tema o kojima na dvodnevnom sastanku razgovaraju ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Rigi.

Zabrinuti smo zbog Dodikove zapaljive retorike i iz Republike Srpske, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Odgovorajući na novinarsko pitanje osvrnuo se na najave o povlačenju RS-a iz sporazuma o Oružanim snagama BiH.

“Naša zabrinutost u BiH je svaki pokušaj narušavanja multietničkih institucija, a naročito Oružanih snaga, koje su jedna od najuspješnijih multietničkih institucija u BiH, a NATO je odigrao važnu ulogu pomogavši da se od Oružanih snaga BiH napravi jaka multietnička institucija. Stoga smo zabrinuti zbog zapaljive retorike Milorada Dodika i Republike Srpske. Nastavljamo podržavati sve napore da se spuste tenzije, pruži podrška i izgrade kapaciteti Bosne i Hercegovine”, kazao je Stoltenberg.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.