Naslovnica BiH Štrajk upozor...

  Štrajk upozorenja prosvjetara u HNK-u

  11

  U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak je održan jednosatni štrajk upozorenja, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata osnovnih škola HNK koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

  Po njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu.

  Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnoga ugovora, rečeno je iz Sindikata.

  Naime, povećanjem osnovice za izračun plaća prosvjetnih djelatnika u osnovnim školama, plaće nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNK.

  Lauš je kazao kako je u petak telefonski razgovarao sa županijskim ministrom obrazovanja i premijerom HNK koji su tom prigodom najavili da će se ovoga tjedna sastati s predstavnicima sindikata kako bi pronašli rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

  “Naši su zahtjevi minimalistički, od njih nećemo odustati jer mi ovim želimo uvesti reda u obrazovanje, i ništa drugo”, poručio je Lauš.

  Dodao je i to kako je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju star 19 godina, a pedagoški standard 15 godina.

  Iz Vlade HNK ranije su priopćili kako najavljeni štrajk nema opravdanja te da su spremni i dalje s predstavnicima sindikata nastaviti razgovore kako bi se kroz partnerski dijalog riješila sva otvorena pitanja.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.