Naslovnica BiH Štrajk upozor...

  Štrajk upozorenja u RMU Banovići

  46

  Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići donijela je Odluku da danas održi jednosatni štrajk upozorenja u svakoj organizacionoj jedinici u svakoj smjeni prvog radnog sata.

  Osnovni razlog štrajka upozorenja je Odluka Vlade FBiH o restrukturiranju rudnika, što je kako tvrde u Sindikatu rudnika nedopustivo.

  RMU Banovići ne želi u koncern EPBiH, oni hoće da se nastave aktivnosti na izgradnji Termoelektrane i žele očuvati radna mjesta u rudniku.

  No, s druge strane Vlada FBiH odlukom o restrukturiranju od RMU Banovići traži ulazak u koncern, smanjenje cijene uglja i broja radnika.

  Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Banovići određeni zaključci su upućeni Vladi i Parlamentu Federacije od kojih se traži da Odluku o prestrukturiranju rudnika u FBiH ne usvoje ili vrate na doradu, budući da bi Odluka, ako bude usvojena mogla imati posljedice na Općinu Banovići i njene građane.

  Program Federalne Vlade podrazumijeva da svi rudnici u FBiH koji u vlasničkoj strukturi imaju većinski državni kapital uđu u koncern EPBiH i već u srijedu će se naći pred parlamentarcima.

  Općina Banovići i sindikalisti podržavaju trenutnu Upravu sa Muneverom Čergićem i traže očuvanje radnih mjesta, sprečavanje ulaska u koncern i početak izgradnje Termoelektrane Banovići.

  Kako navode u Sindikatu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uprkos Zaključcima Parlamenta nije obezbijedila garanciju i odredila rok početka izgradnje Termoelektrane, iako je sve potrebne procedure i akte Rudnik Banovići već obezbijedio.

  Federalni ministar rudarstva Nermin Džindić ranije je demantovao navode da Vlada nije za gradnju Termoelektrane i istakao da je sve što rade u cilju koristi ovom rudniku.

  Dodao je da je rudnik u većinskom vlasništvu Vlade Federacije i da Vlada kao vlasnik želi da ima uvid u sve aktivnosti.

  federalna.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.