Stručnjaci otkrili koji je pravi omjer masti i ugljikohidrata potreban za dnevni unos

119
Odgovor potvrđuje staru tezu da je umjerenost dobra za vaše srce i duži život, posebno kada je u pitanju konzumacija umjerenih količina ugljikohidrata i masti, a ne vrlo velik ili vrlo nizak unos bilo kojeg od ova dva nutritijenta.

Unos ugljikohidrata kod sudionika studije kretao se u rasponu od 46 do 77 posto od ukupnog unosa dnevnih kalorija. Što je veći bio postotak, to je bila i veća povezanost s povećanim rizikom od smrti, srčanog ili moždanog udara.

MARKETING

Ipak, unos ugljikohidrata ne donosi nužno koristi, tj. unos 50 posto kalorija dnevno kroz ugljikohidrate je ispravan sve dok ste usredotočeni na voće, povrće i integralne žitarice, a ne na bijeli hljeb i druge rafinirane žitarice, bijelu rižu i hranu s visokim udjelom šećera.

Međutim, pravo iznenađenje bilo je vezano za unos masti. Ljudi koji su dnevno unosili 35 posto svojih dnevnih kalorija od masnoća zapravo su imali niži rizik od umiranja od onih koji su ograničili masti na deset posto. Ukoliko unosite manje od sedam posto masti od ukupnog dnevnog unosa kalorija to može biti čak i štetno za zdravlje.

Stručnjaci smatraju da je najveća korist bila od jedenja hrane s polinezasićenim mastima, poput oraha, suncokretovih i lanenih sjemenki te masne ribe, piše Health24.

Istraživači naglašavaju da se svi nalazi temelje na promatračkoj studiji, tako da se ne mogu izravno povezati uzroke i posljedice. Ukoliko imate zdravstvenih problema, razgovarajte sa svojim ljekarom ili nutricionistom o tome koje su idealne količine masti i šećera za vaše dnevne potrebe.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara