Naslovnica Zanimljivosti Fitness Stručnjaci pr...

Stručnjaci pronašli četiri važne paralele između fitnessa i uloge vođe u poslovnom svijetu

Četiri univerzalna pravila kojima se najčešće vode vježbači koji u teretanama nastoje izgraditi ljepše tijelo važe, vjerovali ili ne, i u svijetu poslovanja. Naime, između fitnessa i uloge vođe postoje paralele koje se mogu sažeti u četiri osnovna principa, prenosi Ceoworld.

35

Mnogi ljudi su se uvjerili u važnost održavanja fizičke spremnosti kao sastavnog dijela njihovog ukupnog zdravlja i blagostanja. Fitness se posmatra kao odličan izlaz iz stresnih situacija i odličan je način za trošenje viška energije, podstiče razmišljanje i prilika je za lični razvoj. Također, mnogi naučnici su došli do zaključaka koji ukazuju na to da redovno vježbanje donosi fizičke, mentalne pa čak i emocionalne koristi.

No, tek nedavno su naučnici pronašli važne paralele između fizičke kondicije i sposobnosti vodstva. Naime, oni kažu kako je za fitness, kao i za ulogu vođe u poslovnom svijetu potrebno samootkrivanje i velika predanost, strast i samosvijest. Da biste bili efikasni, morate postaviti ciljeve i imati plan igre i nipošto ga ne smijete zanemariti ako želite ostvariti optimalne rezultate.

Nikada ne znate za šta ste sposobni dok ne preduzmete prvi korak

U nekom trenutku bit ćete primorani preuzeti na sebe veći teret nego što ste mislili da ćete moći. Hrabrost da se napravi prvi korak zahtijeva samosvijest i samopouzdanje, a ovo znači da trebate biti spremni da radite izvan svoje zone komfora. Upravo se na ovaj način razvijate. Napravite prvi korak u svom razvoju, a zatim radite na sljedećem. Ovo isto važi i za poslovni svijet i ako želite biti lider morat ćete biti hrabri i preuzimati odgovornost.

Morate uložiti napor

Ako želite biti poslovni lider, morate znati da vas puno stepenica dijeli od tog cilja i morate biti svjesni da ćete morati uložiti napor. Sam talent nije dovoljan. Kada je riječ o optimizaciji performansi, nema prečica. Ne možete se jednostavno pojaviti i očekivati ​​najbolje rezultate. To zahtijeva i kvalitet i kvantitet napora. Ako trčite maraton jednom ili dva puta godišnje, vjerovatno ćete završiti utrku zbog odlučnosti. Međutim, vaši rezultati će i dalje biti slabi. No, kada uložite napor, rezultati koje postižete postaju platforma ka poboljšanju vaših sposobnosti i postavljanju novih ciljeva.

Ključni test volje su krizni trenuci

Ono što čini liderstvo tako kompleksnim je jedinstven skup izazova s kojima ćete se suočiti na putu. Kada sve teče glatko, biti lider je mnogo lakše. Kada ste iskušani brojnim nevoljama, kako reagirate? Imate li lidersko razmišljanje? Način razmišljanja lidera nam omogućava da se nosimo s nesigurnošću i poslovnim izazovima. To podrazumijeva vjerovanje i spremnost da se uhvatite ukoštac sa zadacima, radite izvan vaše zone udobnosti i iskoristite stručnost drugih. Vaš način razmišljanja se vremenom razvija kroz iskustvo, povratne informacije i promišljanje o datim situacijama.

Radite na vlastitim vještinama

Kada je riječ o fitnessu, ono što unesete u organizam prije treninga će utjecati na performanse u teretani. Slično vrijedi i u poslovnom svijetu. Uloga vođe zahtijeva ključne “hranjive sastojke”, tj. vještine kako biste napredovali. Ukoliko ne radite na svojim vještinama, rezultati će trpjeti. Iako stručnjaci ne tvrde da bez rada nećete dobiti nikakve rezultate, oni ističu da rezultati jednostavno neće biti optimalni.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.