Stručnjaci upozoravaju: Amazonska šuma postaće savana

337

Razmjeri krčenja šuma brazilske Amazonske prašume toliko su veliki da se sada smatra kako se uništi i više od veličine tri nogometna igrališta tog područja na minutu, što znači da bismo uskoro mogli doći do točke nakon koje se Amazona više ne bi mogla oporaviti, javlja The Guardian.

MARKETING

Oštar porast sječe šuma, koji se dogodio u svibnju i lipnju ove godine, potvrđuje da je predsjednik Jair Bolsonaro dao zeleno svjetlo ilegalnom eksploatiranju zemljišta, sječi i spaljivanju okoliša.

Opasnost za klimu

Prema informacijama satelitskog sustava Deter B koji je počeo s radom 2015. godine, u srpnju se posjeklo 1.345 km2 brazilske Amazonske prašume, što je za trećinu više nego što je bilo posječeno u lipnju.

Mada je do kraja ovog mjeseca ostalo još samo nekoliko dana, pretpostavlja se da su razmjeri uništavanja Amazone toliki da će ovo biti prvi mjesec u zadnjih nekoliko godina da je Brazil izgubio područje prašume veličine šireg područja Londona.

Stalno smanjenje prašumskog područja prijeti i globalnoj stabilizaciji klime. Naime, ako se nastavi ovim tempom, prašume bi se mogle pretvoriti u savanu, pri čemu će se smanjiti sposobnost apsorpcije ugljika, što bi moglo ubrzati globalno zatopljenje.

Bolsonaro i poljoprivredni lobi

U prvih sedam mjeseci svoje vlasti Bolsonaro je dao snažnu podršku poljoprivrednim i rudarskim kompanijama i pritom umanjio nadležnost vladinih agencija odgovornih za zaštitu šuma i okoliša.

Tako je Agenciju za zaštitu okoliša stavio pod nadzor ministarstva poljoprivrede, na čijem je čelu vođa poljoprivrednog lobija.

Predsjednik i drugi ministri u više su navrata kritizirali Agenciju za nadzor šuma Ibamu zbog izricanja novčanih kazni nezakonitim drvosječama, a vlada je poduzela korake kako bi oslabila zaštitu šumskih rezervata i autohtonih područja.

Visoko.co.ba / Vijesti.ba / index.hr

Komentari

komentara