Studio Teatar bit će partner u projektu koji je podržao program Creative Europe

184
Nina Nikolić
Kao jedini partner iz BiH, Studio Teatar će učestvovati u realizacij projekta vrijednog 395.000 eura. Naime, “The Ways of the Heroes” projekat Makedonskog narodnog teatra MNT-a, podržan je u programu Creative Europe. Od 300 aplikacija, ovaj projekat je ušao među 13 koji će biti podržani u programu kulturne saradnje.
Projekt “Putevi heroja” Makedonskog nacionalnog teatra, koji se bavi identificiranjem i pružanjem podrške pojedincima čija ekološka svijest doprinosi pozitivnim društvenim promjenama, podržava program Creative Europe kao dio poziva za projekte kulturne suradnje na zapadnom Balkanu.

Radi se o složenom projektu s trajanjem dvije i pol godine, a koji bi trebao započeti u februaru sljedeće godine. Pored MNT-a kao glavnog partnera, projekat uključuje još šest organizacija, od kojih je jedna iz Makedonije (izdavačka kuća Gavros), a 5 iz ostalih partnerskih zemalja, Italije (La Dramaturgi), Grčke (Loop Amke), Bosne i Hercegovine (Studio Teatar), Slovenije (Institut za pozorišnu igru) i Srbije (Echo Animato). Svaka od organizacija uglavnom se bavi produkcijom, promocijom i istraživanjem kazališnih i scenskih formi.

MARKETING

Konačni proizvod projekta, 2022. godine, bit će premijera koprodukcije “Narodni neprijatelj” Henrika Ibsena u režiji Nine Nikolić, u kojoj će glumiti autori iz svih partnerskih zemalja. Inspirisana Ibsenovim tekstom, predstava će ispitati ulogu pojedinca u društvu, važnost njegovog glasa i štetnu istinu da je glas većine uvek moćniji od onog pojedinca koji je u pravu. Održati će se premijera predstave u Makedonskom narodnom pozorištu, a potom će se izvoditi u svim zemljama partnerima, kao i na festivalima u Evropi i regionu.

Projekt uključuje niz drugih programa (stručne radionice koje vodi Tomi Janežić, izložba koju vodi Gian Maria Cervo, kreativna istraživanja pod vodstvom Ane Konstantinović, izdavačke usluge za djecu pod vodstvom Nike Gavrovske, kao i radionice na terenu suvremenog plesa i gostovanja na pozorišnim festivalima itd.).

Nusmir MuharemovićNusmir Muharemović

“Ova vijest zvuči zaista nestvarno. Studio Teatar je u manje od četiri godine postojanja, postao prepoznatljivo ime u tetarskoj umjetnosti u našoj državi. Kroz ovaj projekat idemo miljama dalje. Biti dio projekta koji je podržan od strane Creative Europe je san svake organizacije ovoga tipa. Ovo je ogromno priznanje nama u Studio Teatru ali i dokaz da se svaki rad, trud i zalaganje na kraju isplati. Nadam se da će naš put i uspjeh biti motiv i nekim drugim ljudima i organizacijama iz BiH kada su u pitanju organizacije iz svijeta kulture i umjetnosti”, Izjavio je direktor Studio Teatra Nusmir Muharemović.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara