Sud potvrdio optužnicu protiv otmičarke bebe Merhunise Dedić iz Visokog

776

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv otmičarke bebe Merhunise Dedić (28) iz Visokog.

MARKETING

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

Kako nam je rekla, Merhunisa Dedić se optućnicom tereti za krivična djela oduzimanje djeteta i krivotvorenje isprava.

Također, Tužilaštvo KS-a je zatražilo i produženje pritvora.

Podsjećamo, Bosnu i Hercegovinu je 5. jula potresla vijest da je tog dana, u poslijepodnevnim satima, žena otela novorođenče. Kako su detalji otmice sve više stizali u javnost, svi su bili šokirani nestvarnom pričom koja se tog dana odvijala u Hadžićima.

Dakle, podsjetimo, bebu staru tek deset dana tog je dana čuvala tetka Nađa Mehdi, koja je nakon otmice dala sljedeću izjavu medijima:

“Sestra me je jutros zvala da dođem pričuvati dijete. Kada sam došla, sa sestrom je bila mlađa žena u bijelom mantilu, s medicinskom maskom na licu i maramom svezanom oko glave. Oko vrata je imala stetoskop i predstavila se kao patronažna sestra. Sestra je u međuvremenu otišla. Ta žena je u jednom momentu otišla da opere ruke u kupatilo i tu se malo zadržala. Kada je izašla iz kupatila, rekla je da je prosula vodu, pa sam otišla tamo da to počistim. Uzela sam zoger i ona je u tom trenutku zatvorila vrata i zaključala me, a onda je nestala s bebom”, rekla je Mehdi, koju su oslobodile komšije.

Majka je u tom trenutku bila u Općini, gdje je otišla prijaviti dijete.

A, onda je nastao haos. Policija, graničari, mediji, građani, cijela je zemlja bila na nogama tragajući za otmičarkom i bebom.

Srećom, otkrivena je istu noć, zahvaljujući signalu s njenog mobitela, a u hostelu Ferijalac na Marijin-Dvoru pronašli su je policajci, tim tužitelja i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Beba je bila nepovrijeđena.

Merhunisa je rođena kod Kiseljaka, a posljednje dvije godine živjela je u braku s Muhamedom Dedićem iz Goduše kod Visokog.

Kako se poslije doznalo, Merhunisa Dedić lagala je supruga i njegovu obitelj da je trudna i da će roditi blizance. Posljednji mjesec “lažne” trudnoće boravila je u Sarajevu, a suprug i njegov otac dolazili su joj i u posjetu – ali ispred bolnice, gdje ih je čekala.

Navodno je i od ljekara pokušala dobiti papir da je izgubila bebe, no, kad nije uspjela, odlučila se na jezivi korak. Pritome, nezvanično, pokušala je oteti i bebe iz još dvije porodice, ali nije uspjela, jer je u tim kućama bilo previše ljudi…

Dodajmo i da joj se na teret stavlja krivično djelo oduzimanje djeteta, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

Komentari

komentara