Sudbina stećka koji je krasio kraljevsku grobnicu u Milima

640

Za vrijeme Austrougarske, kada je otkrivena kraljevska grobnica u Milima – današnjim Arnautovićima, postojala su saznanja o misterioznom stećku koji je krasio kraljevsku grobnicu (nazovimo ga za ove prilike dosta neprecizno – KRALJEVSKI STEĆAK) koja se nalazila tik uz krunidbenu crkvu svih bosanskih banova i kraljeva.

MARKETING

Ono što je sasvim izvjesno jeste to da niti jedna strana sila koja je vladala Bosnom nije imala interes da njeguje i promovira njene statusne i nacionalne simbole – simbole sa kojima bi se mogao identifikovati domaći čovjek. U tom svjetlu bi se mogao posmatrati i epilog priče sa ovim stećkom, bilo da je on jednostavno razlupan (zbog blaga koje je skrivao – kako stoji u narodnim predanjima) kao i mnogi drugi stećci, ili da je izvežen ili prevežen na neku drugu misterioznu lokaciju.

Ono što je činjenica jeste da ne postoje poznata dokumentirana saznanja o sudbini ovog misterioznog stećka sem da se on više ne nalazi na svojoj izvornoj lokaciji ili se ne nalazi u obliku u kom bi se kao takav mogao prepoznati. Tako, mnoga pitanja u vezi s njim ostaju još uvijek neriješena.

Srednjovjekovna bosanska država / Visoko.co.ba

Komentari

komentara