ZanimljivostiReceptiSupa za doručak? Ima smisla mnogo više nego što mislite

Supa za doručak? Ima smisla mnogo više nego što mislite

Mnogi bi radije posegnuli za nečim toplijim da ih ugrije. Sjajno rješenje može biti supa. Mada je mnogima neobično jesti supu za doručak, to može biti sjajan kulinarski specijalitet i način da započnete dan.

Supa za doručak može biti gotovo sve što želite i puna je povrća. Ona može biti od kojih god namirnica želite, od kojeg god povrća. Jeremy Paige smatra kako je za svaku supu najvažniji temeljac od kostiju koji je nutritivni izvor s nizom benefita za zdravlje probave, zglobova, kose i noktiju, a čak poboljšava i san. Iako se u mnogim prodavnicama mogu kupiti gotove supe, ovaj kulinarski stručnjak savjetuje da ipak napravite svoju.

U nju možete uključiti niz vrsta povrća, od mrkve do tikvica i špinata te dodati začine koji imaju dokazani učinak na zdravlje, poput đumbira, kurkume i češnjaka.

“Moj tajni sastojak je miso pasta koja će svaku supu od dosadne i obične pretvoriti u fantastičnu. I na kraju uz svaku supu poslužim jaje, a jelo začinim svježim biljem te kapljicom ulja od susama”, savjetuje Paige.

Sastojci:

Dvoje jaja, kašičica maslinovog ulja, manji luk, sitno nasjeckan, dvije mrkve nasjeckane na kockice, dva režnja češnjaka, sitno nasjeckana, jedna kašičica svježeg ribanog đumbira, jedna kašičica kurkume u prahu, četiri šoljice temeljca od kostiju, dvije čajne kašičice miso paste, jedna tikvica nasjeckana na kockice, dvije kašičice svježeg špinata, so i biber, svježi peršun za dekoraciju, nekoliko svježih kapljica seusamovog ulja.

Priprema:

U kipućoj vodi šest i po minuta kuhajte jaja, izvadite ih i odmah ubacite u hladnu kupku te odložite dok ne završite supu. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, češnjak i đumbir te pirjajte pet minuta dok luk ne postane staklast. Začinite solju i biberom, zatim dodajte kurkumu i nastavite kuhati sljedeće dvije minute.

Dodajte temeljac od kostiju, miso pastu i tikvice. Sve sastojke dobro promiješajte i nastavite kuhati još 15 minuta dok tikvice ne omekšaju. Kušajte i provjerite treba li dodati još soli i bibera. Prijatno!

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE