Superbakterija otporna na antibiotike hara bolnicama

254

U bolnicima širom Evrope širi se superbakterija otporna na sve vrste antibiotika klebsiella pneumoniae, a, osim nje, tu je još jedan broj sličnih i opasnih bakterija, upozoravaju doktori.

MARKETING

Ova bakterija može da ‘stanuje’ u ljudskim crijevima, a da pri tome ne stvara nikakve probleme. Međutim, ako čovjeku oslabi imunitet ili ako mu je ugroženo zdravlje, ona može da izazove upalu pluća, meningitis i druge upalne procese.

“Alarmantno je što su bakterije postale otporne na ključne antibiotike zadnje linije – `karbapeneme`”, ističe doktor Sophia David iz Instituta Sanger.

Infekcija klebsiellom povezana je sa visokom stopom smrtnosti. Samo u 2015. godini zabilježeno je oko dvije hiljade smrtnih slučajeva uzrokovanih tom vrstom bakterija, a njihov broj će, ako se ne preduzmu potrebne mjere, i dalje rasti, upozoravaju doktori.

Broj smrtnih slučajeva u Evropi zbog infekcije ovom bakterijom otpornom na “karbapeneme” povećan je sa 341 u 2007. na 2.094 u 2015. godini.

Prema najnovijem istraživanju, koje analizira stanje u 244 bolnice od Irske do Izraela, ove zdravstvene institucije ostale su “primarno mjesto” za širenje infekcije bakterije otporne na antibiotike.

Kako je navedeno u časopisu “Prirodna mikrobiologija”, najbolji način da se spriječi širenje infekcija bakterijama otpornim na lijekove jeste prevencija. “Vjerujemo da dobrom higijenom u bolnicama, koja uključuje i ranu identifikaciju, te izolaciju pacijenata zaraženih ovim tipom bakterija, možemo odgoditi i uspješno kontrolisati širenje tih patogena”, smatra doktor Hajo Grundmann sa Univerziteta Freiburg.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara