Sutra velika akcija FUCZ-a uklanjanja avionske bombe kod Mostara

66
Bomba je pronađena poslije odrona na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka nakon što je skupa sa materijalom koji se odronuo pala sa visine od oko 4 metra.

Radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opšte namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma.

Prema navođenju FUCZ-a, prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je “aktiv-pasiv” žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformisan, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule.

Avionska bomba se trenutno nalazi u majdanu za separaciju šljunka na kojem je pronađena na dubini od oko četiri do pet metara i moguć joj je pristup vozilima. Zapadno od mjesta pronalaska bombe na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti.

Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom.

Prema Operativnom planu transporta i uništavanja ove avionske bombe kojeg je odobrio direktor FUCZ Fahrudin Solak, u prvoj fazi koja počinje 5.decembra 2018. godine u 14.00 sati, pregledat će se teren bespilotnom letjelicom u radijusu od 500 metara, upozoriti stanovništvo iz naselja koje se nalaze u radijusu do 250 metara, ukloniti parkirana vozila u radijusu do 150 metara, pripremiti pripravnu vatrogasnu i sanitetsku podršku, privremeno obustaviti saobraćaj na saobraćajnici zapadno od mjesta pronalaska bombe, izvršiti upozoravanje stanovništva u radijusu od 500 metara i mjestu i vremenu izvođenja operacije i osigurati bombu koja će biti utovarena na prikolicu do početka transporta.

Transport bombe počet će u četvrtak 06.12.2018. godine u pet sati ujutro i kretat će se rutom: Jasenica-most Blaževica-magistralni put M17-pravac Bijela. Dužina rute transporta javnim saobraćajnicama je 30 kilometara. Predviđeno je da transport bude završen do šest sati.

Fotografija: FUCZ

Fotografija: FUCZ

“Molimo građane da se tokom ove akcije pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost,a ni sigurnost cijele operacije”, rekli su iz FUCZ-a.

Bomba će biti uništena na mjestu predviđenom za te namjene. U slučaju da vremenske prilike budu takve da ne bude moguće sigurno provesti aktivnosti iz ovog plana operacija može, uz konsultacije učesnika, biti odgođena.

Fotografija: FUCZ

Fotografija: FUCZ

“Mediji koji su zainteresirani za praćenje akcije vađenja, transporta i uništavanja neeksplodirane avionske bombe mogu se javiti Seadu Vrani, šefu Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ, koji će rukovoditi akcijom, na broj mobitela ‎061 203 802, kako bi detaljnije bili upoznati sa planom operacije uklanjanja, transporta i uništenja avionske bombe i mogli pratiti ovu akciju”, zaključili su u saopćenju.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara