Svaka sedmica stajanja znači milijarde eura gubitka

184

Audi i Mercedes planiraju uskoro pokrenuti proizvodnju u evropskim pogonima. Naravno, sve ovisi o intenzitetu pandemije koronavirusa, kao i mehanizmima koje će vlade pojedinih država koristiti u suzbijanju iste. U svakom slučaju govorimo o sedmicama, nadaju se pojedini proizvođači.

MARKETING

Daimler je ovaj tjedan objavio kako će Mercedes prvo otvoriti tvornicu motora, a ideja je da se prvo proizvede dovoljno dijelova za start montaže automobila, javlja AutoNews Evrope. Njihov plan je da tvornice motora i baterija krenu s proizvodnjom već 20. aprila, a potom bi vrata trebale otvoriti i tvornice u Sindelfingenu i Bremenu. U svakom slučaju, to bi se trebalo dogoditi do kraja mjeseca, najranije 27. aprila.

Usprkos drastičnom padu prodaje, u Mercedesu su vrlo optimistični. U svojem zadnjem izvješću naglašavaju kako su svi kineski i korejski kapaciteti otvoreni, a smatraju kako će vrlo skoro preokrenuti kretanja na tržištu u pozitivnom smjeru. Recimo i kako je Mercedes u prvom kvartalu ove godine prodao 483.241 vozilo, što je pad od 17,8%.

U Audiju slično razmišljaju. Tvornica u Ingolstadtu u kojoj se proizvode modeli Q3, A3, A4 i A5 s radom će početi 27. travnja. Prije toga će s radom započeti tvornica u Gyoru, a sve kako bi se osigurala dovoljna količina dijelova.

Kad su u pitanju drugi proizvođači, većina njih će pričekati kraj uskršnjih blagdana i moguće odluke o produženju karantene. Očekuje se kako bi u sedmici od 20. aprila trebao krenuti trend otvaranja tvornica. Primjerice, Dacia je objavila kako će 21. aprila krenuti s proizvodnjom.

Na drugoj strani svijeta, u nekadašnjem žarištu, život se vraća u normalu. Tako je i Honda poštujući sve higijenske standarde pokrenula proizvodnju u svojim pogonima u Wuhanu.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.