Svake sedmice pogine 12 radnika gradeći objekte za SP u Kataru

131

Više od 6.500 gastarbajtera izgubilo je život u Kataru radeći u teškim uslovima na izgradnji objekata koji će biti korišteni na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2022. godine.

MARKETING

Svake sedmice u Kataru umire u prosjeku 12 gastarbajtera iz Indije, Nepala, Pakistana Bangladeša i Šri Lanke, od 2010. godine, kada je Kataru dodijeljeno domaćinstvo, prenio je Guardian.

Podaci govore o 5.927 umrlih u periodu od 2011. do 2020. godine, dok je pakistanska ambasada u Dohi dodala još 824 žrtve u istom periodu.

Ukupan broj umrlih vjerovatno je mnogo veći jer brojke ne uključuju značajan broj gastarbajtera iz zemalja kao što su Filipini i Kenija, a ni posljednji mjeseci prošle godine nisu obuhvaćeni statistikom, naveo je list.

Katar je naišao na masovne međunarodne kritike zbog onoga što su Amnesty International i drugi opisali kao robovske uslove za radnike, koji rade na izgradnji objekata za Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.