Svakodnevno konzumiranje jedne šolje crne kafe može poboljšati zdravlje srca

81

Pored dobrog okusa, jedna od najvećih prednosti konzumiranja kafe je ta što vam pomaže da se razbudite i dobijete više energije. Prema najnovijim podacima, nauka se slaže da kafa ipak nije toliko štetna kao što se prethodno mislilo.

MARKETING

U tri velika istraživanja je učestvovalo više od 21.000 Amerikanaca, a Američko udruženje za bolesti srca (AHA) je utvrdilo da svakodnevno konzumiranje bar jedne šolje obične crne kafe može smanjiti dugoročni rizik od zatajenja srca. U jednom od istaživanja rizik je bio isti kod osoba koje ne piju kafu i kod onih koji je piju jednom dnevno. Međutim, oni koji su svakodnevno pili dvije ili više šolja crne kafe smanili su rizik za približno 30 posto.

“Iako nisu u mogućnosti dokazati uzročnost, intrigantno je da ova tri istraživanja sugeriraju da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od zatajenja srca i da ona može biti dio zdravog načina prehrane ako se konzumira bez dodavanja šećera i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti”, napisala je u izjavi Penny Kris – Etherton iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Istraživači napominju da se ovo isključivo odnosi na crnu kafu, što znači da dodavanje mlijeka, vrhnja, šećera i slično može poništiti bilo kakve zdravstvene beneficije koje navedeni tip kafe može ponuditi. Naravno, ona može povećati pritisak i uzrokovati nervozu i loš san. Ako primijetite da se ovo događa, smanjite broj šolja koje konzumirate svakog dana, piše Real Simple.

Pored toga, potvrđeno je da način pripreme može igrati ulogu u tome koliko kafa može biti dobra za vaše zdravlje. Filtrirana kafa je najzdravija, dok nefiltrirani aparati mogu imati negativan utjecaj. Oni prilikom pripreme mogu “izostaviti” hemijski spoj koji se nalazi u kafi poznat pod nazivom cafestol, što može uzrokovati LDL-holesterol.

“Zaključak: uživajte u kafi umjereno, kao dio sveukupnog načina prehrane zdravog za srce Jedite voće i povrće, cjelovite žitarice i mliječne proizvode s niskim udjelom masti”, dodala je Kris – Etherton.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.