Svečano otvoren 15. sajam “Jesen u Visokom” / Premijer Ganić, te ministri Pekić i Bašić prisustvovali otvorenju

2110

Petnaesti po redu Izložbeno-prodajni sajam “Jesen u Visokom” svečano je otvoren u ponedjeljak i trajat će do srijede 6. novembra, a održava se kao i svake godine u Kulturno-sportskom centru “Mladost”. Organizator je Grad Visoko uz pokroviteljstvo Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

MARKETING

Samoj svečanosti otvorenja, u ime Vlade ZDK-a prisustvovali su premijer ZDK-a Mirza Ganić i ministar za unutrašnje poslove Dario Pekić, koji su kao predstavnici Visočana u Vladi ZDK-a podržali ovaj projekt, a pridružio im se i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirnes Bašić, u ime svog ministarstva, koje je i generalni pokrovitelj manifestacije.

“Ove godine imamo preko 80 izlagača iz 32 općine i grada iz cijele BiH, i na taj način ovogodišnji sajam je najveći do sada. Pored izložbenog dijela programa, kao i svake godine, i ove ćemo imati i brojna prigodna predavanja, prezentacije i edukativne radionice naših učesnika. Uspjeli smo za 15 godina održavanja da od sajma suhomesnatih proizvoda, kako je na početku bilo zamišljeno, prerastemo u jedan veliki sajam poljoprivrednih, prehrambenih i suhomesnatih proizvoda, uz učešće zaista velikog broja izlagača, i na to smo ponosni”, kazala nam je Suada Koljenović, šefica odsjeka za privredu Grada Visoko.

Na ovogodišnjem sajmu izlaže preko 80 učesnika,a među njima je i visočka kompanija Biofit.

“Naša kompanija postoji već 7-8 godina, a bavimo se proizvodnjom tjestenina na tradicionalni način sa domaćim jajima. Naši proizvodi se mogu pronaći u lancu trgovina širom BiH, a izvozimo i u Australiju. Proizvodimo pilav, tarhanu, kao i rezance sa dodacima, ali i brojne druge proizvode od tjestenine, a uspjeli smo izmamiti pozitivne kritike od kupaca, što nam je dodatni motiv da nastavimo kao do sada”, kazao nam je vlasnik “Biofita”, Tarik Šahinović.

Pored poljoprivrednih, prehrambenih, suhomestnatih, kao i proizvoda od meda i ljekovitog bilja, na sajmu je moguće pronaći i ručno izrađene predmete, nakit i suvenire. Ove godine sajam ima i inostranog učesnika, a u pitanju je Evzenia Lindnerova koja je porijeklom iz Češke, a u Visoko je doselila iz Švicarske.

“Za sebe mogu reći da sam već domaća, jer sam u Visokom dvije godine, tu imam i svoj obrt, a na sajmu sam izložila keramičke predmete, posude, suvenire, kao i nakit, a sve to nastaje od materijala koji nalazim na lokacijama u i oko Visokog. Zadovoljna sam, ljudi me već znaju i prepoznaju, a i ovaj sajam je još jedan korak ka tome da se uklopim u ovu divnu lokalnu zajednicu”, kazala nam je Evzenia.

Komentari

komentara