Naslovnica Foto Korner Svečano otvor...

Svečano otvoreni novi pristupni putevi i parking prostori na turističkoj lokaciji Ravne u Visokom čiju izgradnju je finansirala Vlada ZDK-a

676

Velikom svečanošću, u prisustvu brojnih zvanica i predstavnika kantonalne vlasti, danas je u blizni arheološkog parka “Ravne 2” otvoren još jedan vrijedan dio turističke infrastrukture u Visokom.

Tačnije, predstavnici kantonalne vlasti na čelu sa premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem, prisustvovali su svečanosti Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, čiji čelni čovjek Semir Osmanagić je iskazao zahvalnost za pomoć aktuelne Vlade ZDK u izgradnji infrastrukturnih kapaciteta na lokalitetu Ravne 2.

Podsjećamo, rješenjem broj 05-26-01384-6/18 Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, odobreno je Fondaciji ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ pravo služnosti za korištenje pristupnog puta parku ‘Ravne 2’. Ovaj put u dužini od 240 metara je izgradila i finansirala Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ do nivoa makadamskog puta.

Na osnove odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona, broj 02-14-14373/18 od 20.09.2018, pod predsjedanjem premijera Miralema Galijaševića, odobrena su finansijska sredstva Fondaciji namijenjena subvencioniranju projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture. Na osnovu Ugovora s Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona broj 94-14-14373-16/18 od 3.10.2018. asfaltiran je ovaj put tokom oktobra 2018. i predat na korištenje građanima Visokog, BiH i gostima iz čitavog svijeta. Izvođač radova bila je firma ‘Mušinbegović Gradnja’ iz Visokog. Nadzor je osigurala Općina Visoko.

Osim puteva asfaltirani su i parkinzi na parcelama Fondacije na Ravnama. Svi parkinzi na privatnim parcelama Fondacije te javnim površinama u vlasništvu Općine Visoko i ZDK bit će besplatni za korištenje.

Ovo je sjajan primjer saradnje vladinog i nevladinog sektora u oblasti razvoja turzima, koji može poslužiti kao primjer ostalima.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.