Svečanom akademijom obilježeno 65 godina Odreda izviđača i 90 godina izvidništva u Visokom

239

U četvrtak poslije učestvovanja u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine, visočki Odred izviđača je u svom Domu obilježio 65 godina od osnutka Odreda i 90 godina izvidništva u Visokom. Zbog trenutne situacije, ovaj jubilej je obilježen skromno, uručene su nagrade i priznanja članovima i prijateljima Odreda, tako da su na Svečanoj akademiji uručena zvanja, priznanja i odlikovanja dodijeljenja od strane Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine i to:

– zvanje “Izviđač vitez”: Mirza Valjevac, Esma Šahinović i Medina Šahinović.
– zahvalnica: Zvičajni muzej Visoko i Udruženje građana “Eko-Viking” Visoko.
– priznanje “Zaslužni član”: Muhamed Telalagić.
– priznanje “Plaketa SIFBiH”: Ismet Karasalihović i Muhamed Duraković.
– odlikovanje “Srebrni javorov list sa zracima”: Edin Čišija, Dženana Čišija i Vedada Koljenović.
– odlikovanje “Zlatni javor list sa zracima”: Muhamed Šehić, Muhamed Telalagić, Nihad Pinjo, Haris Konjičanin i Mustafa Duraković.

Odlukom predsjedništva SIFBiH visočki Odred je proglašen viteškim odredom za 2020. godinu.

Na Svečanoj akademiji su izviđačko obećanje položili svi prisutni članovi Odreda, a vodnici Tarik Hajro, Nedžmina Koljenović, Esma Šahinović i Medina Šahinović su poslije datog obećanja, svakom izviđaču poklonili promotivnu maramu povodom 65 godina Odreda.

Štab odreda je Odlukom od 17.11.2021. godine usvojio prema prijedlogu vodnika i članova štaba Odreda da su kroz aktivno učešće na savladavanju Programa SIFBiH savladali i upisano u izviđačke knjižice:
I let – 29 izviđača,
II let – 29 izviđača,
III let – 29 izviđača,
I krin – 21 izviđača,
II krin – 6 izviđača,
III krin – 9 izviđača,
I zvijezda – 6 izviđača,
II zvijezda – 3 izviđača.

Odlukom štaba Odreda donesena je odluka o dodjeli zahvalnica za doprinos u radu Odreda, a povodom 65 godina osnivanja Odreda i 90 godina izvidništva u Visokom za 40 kompanija i pojedinaca koji su tokom godina pomagali radu Odreda. Istaknutim pojedincima i organizacijama su povodom ovog događaja dodijeljeni prigodni pokloni (knjige i znak Odreda). Također, povodom 65 godina urađena je i Odredska zastava koja od sada krasi prostor Doma izviđača.

Visoko.co.ba/Odred izviđača/Neven Krajišnik

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.