Izlaganje sireva neprekidnoj muzici moglo bi pojačati njegov okus a u tome bi hip hop mogao biti uspješniji od Mozarta, objavili su švicarski naučnici.
Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog je septembra smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj muzike na njihov miris i okus.
Pet kolutova izlagano je neprekidno muzici iz Mozartove “Čarobne frule”, Led Zeppelinovom rock klasiku “Stairway to Heaven”, hip hop snimku grupe A Tribe Called Quest “We Got it From Here”, Vrilovom tehno “UV” odnosno “Monolithu” Yelloa. Tri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije a zadnji kolut uživao je u tišini.
“Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa”, objavili naučnici s bernskog sveučilišta umjetnosti pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.
“Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip hopu u smislu voćne note… bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa”.
Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.
Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki. Sljedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip hopu i opet testirati utjecaj te muzike u odnosu na sireve koji nisu izlagani muzici.
Visoko.co.ba/Federalna.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.