Svijet protiv Eminema, runda… ko zna koja

115

Od početka svoje karijere, Eminem je bio u sukobu sa čitavim svijetom.

MARKETING

Njegove oštre lirike, posebno one sa početka karijere, dovodile su do mnogih poziva na njegov bojkot, ukidanje sa radija i tužbi, uključujući i onu koju je protiv njega podnijela njegova majka. O situacijama u kojima se direktno sukobljavao sa zakonom ne bismo ni trošili riječi.

Ni sedmica nije prošla od izlaska njegovog posljednjeg, iznenadnog albuma
“Kamikaze”, a Slim Shady je ponovo na meti raznih kritičara. Glavni razlog je njegova navodna homofobija, još jedan od epiteta koji ga prate već duže od dvije decenije.

Na novom materijalu nalazi se traka “Fall”, ujedno njegov najnoviji singl, koji Eminem otvara stihovima o tome kako su “u prethodnim mjesecima svi govorili njemu šta misle o njemu, pa je možda vrijeme” da on njima kaže šta misli o njima. Na debljem kraju se, između ostalih, našao i reper Tyler, the Creator.

“TYLER CREATE NOTHIN’, I SEE WHY YOU CALLED YOURSELF A FAGGOT, BITCH

IT’S NOT JUST ‘CAUSE YOU LACK ATTENTION, IT’S ‘CAUSE YOU WORSHIP D12’S BALLS, YOU’RE SACRILEGIOUS.”

Nakon ovog verbalnog ataka, dio javnosti je ustao u odbranu prozvanog repera, oživljavajući stare kritike zbog Eminemove konstantne upotrebe ove riječi. I mnogi recenzenti su se u svojim kritikama albuma “Kamikaze” dotakli Eminemove političke nekorektnosti i dali mu negativne bodove zbog toga.

“Ova ploča je djelo ostarjelog umjetnika koji pokušava i ne uspijeva da ostane relevantan tako što se ponaša zločesto”, napisao je Džoni Kolman (Johnny Coleman) u svojoj recenziji za The Hollywood Reporter.

Protiv Eminema su ustale i neke poznate ličnosti, među kojima i predvodnik sastava
Imagine Dragons, pjevač Den Rejnolds (Dan Reynolds).

“Nikad nije OK reći riječ koja je ispunjena mržnjom. Ne zanima me u kojoj ste godini rođeni ili kakvo značenje ona ima za vas. Ako doprinosi mržnji i zatucanosti, onda je to riječ mržnje. Tačka. Ne zanima me ko je u pitanju”, napisao je Rejnolds na Twitter-u, podsjećajući potom i na djecu koja se samopovrijeđuju zbog homofobije sa kojom se susreću.

Sa druge strane, ima i onih koji staju u Eminemovu odbranu, citirajući njegova objašnjenja upotrebe sporne riječi u njegovim pjesmama, situacije kada je Tyler, the Creator pomenuti epitet sam koristio za sebe, ali i poznate gej ličnosti koje su ranije podržavale Eminema u sličnim diskusijama, poput Eltona Džona (Elton John).

Kakav je tvoj stav o Eminemovom rječniku?

Komentari

komentara