Svijet se danas oprašta od princa Philipa, evo šta je kraljica naredila

286

Svijet se danas oprašta od princa Philipa, vojvode od Edinburgha koji je preminuo u 100. godini. Posljednji ispraćaj održat će se danas u kapelici St. George koja se nalazi u okviru dvorca Windsor, a kraljica Elizabeta II uvela je nekoliko pravila na sahrani.

MARKETING

Očekuje se da će posljednji ispraćaj trajati oko 50 minuta, a predvodit će ga dekan Windsora David Conner, dok će nadbiskup Canterburyja Justin Welby izgovoriti blagoslov.

BBC će prenositi sahranu i povorku uživo na televiziji i radiju kako bi omogućili ljudima širom svijeta da zajedno tuguju za preminulim princem. Charles, princ od Walesa, prvi će slijediti povorku sa svojom sestrom, princezom Anne, a iza njih će hodati prinčevi Edward i Andrew.
Braća prinčevi Harry i William neće hodati jedan do drugog u povorci, kako se očekivalo, već će između njih biti njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne. Tako je odlučila kraljica Elizabeta, piše CNN.

Za vrijeme drugog dijela procesije William će hodati uz Petera, a iza njih će biti princ Harry i David Armstrong-Jones, sin princeze Margaret. Kovčeg će biti postavljen na poseban Land Rover, u čijem je dizajniranju učestvovao sam pokojni princ, te prevezen u nedaleku kapelicu St. George. Članovi kraljevske porodice neće biti tradicionalno obučeni u vojne uniforme, već će umjesto toga nositi kapute s medaljama ili dnevne haljine.

Kraljica će do kapelice stići Bentleyjem na začelju kolone, dok će orkestar cijelim putem svirati državnu himnu. Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, i Britanske vojske pružit će svečanu podršku tokom sahrane. Zajedničkog pjevanja u kapelici neće biti, no himnu će otpjevati zbor.

Broj prisutnih je ograničen na 30. Ta brojka ne uključuje svećenstvo i nosače. U kapelicu će smjeti ući samo članovi porodice, a u njoj će biti izloženi, osim njegove zastave, mornaričke kape i mača, i neki drugi predmeti koji simbolično prikazuju Philipov život i službu. Kraljevska porodica također je zatražila od građana da ne ostavljaju cvijeće kod rezidencije već da umjesto toga doniraju u humanitarne svrhe. Na dan sahrane prestaje period žalosti za naciju. Kraljevska porodica će biti još dvije sedmice u žalosti, ali će nastaviti s nekim javnim angažmanima noseći simbolične crne vrpce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.