Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo

121

Sarajevo Film Festival će i ove godine u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentovane filmaše kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih masterclassova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.
“Innocence Un/Protected”, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film “Nevinost bez zaštite” Dušana Makavejeva. Na ovaj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.

MARKETING

Trinaesto izdanje Talentsa Sarajevo predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Caballero. Dobitnik nagrade Oscar za rad na filmu “Panov labirint” Guillerma del Tora u svojoj bogatoj karijeri sarađivao je i s Jimom Jarmuschom, Bazom Luhrmannnom, Sebastiánom Corderom i Alfonsom Cuarónom.

U okviru potprograma “Directors Summit”, pod vodstvom Gyule Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku susresti se i s Cristijem Puiuom, Bélom Tarrom i Aidom Begić. Cristi Puiu jedan je od najznačajnijih autora rumunjskog novog talasa, poznat po ostvarenjima “Smrt gospodina Lazarescua” i “Sieranevada”. Béla Tarr je kultni mađarski filmski autor čije će sedmoipolsatno remek-djelo “Satantango” u restauriranoj 4K verziji imati priliku da pogleda i publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Aida Begić uspješna je bosanskohercegovačka redateljica s tri dugometražna filma “Snijeg”, “Djeca” i “Ne ostavljaj me”.

To su samo neki od brojnih gostiju i gošći 13. izdanja Talentsa Sarajevo. Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian El Fani, Tunižanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi “Plava je najtoplija boja”, “Timbuktu” i “To mora biti raj”, novi film Elie Suleimana koji će biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg Open Air programa. Glumce i glumice mentorisat će Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima “Sin” Ines Tanović i “Šavovi” Miroslava Terzića koji će biti prikazani na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Glumačka radionica ugostit će i reditelja Pawela Pawlikowskog čiji će filmovi biti prikazani u ovogodišnjem izdanju programa Posvećeno te glumca Uliksa Fehmiua, dobitnika Srca Sarajeva za najboljeg glumca 2012. godine za ulogu u filmu “Ustanička ulica”.. Bh. montažer Redžinald Šimek koji je, između ostalih, radio i na filmu “Sin” bit će mentor mladim montažerima.

Tokom trajanja 25. Sarajevo Film Festivala program Talents Sarajevo će ugostiti 64. perspektivnih reditelja, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Talents Sarajevo će svojim učesnicima i učesnicama i ove godine ponuditi bogat program koji se sastoji od masterclassova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija. Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, učešće slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitch i Script Station), ovogodišnje izdanje Talentsa Sarajevo pružit će bezrezervnu podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu.

Program Talents Sarajevo pokrenut je prije trinaest godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom Berlinale Talents. Prethodnih godina program se konstantno razvijao postepeno dobijajući status najvažnijeg mjesta za susret perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, Talents Sarajevo upoznaje svoje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o najnovijim trendovima u filmskoj industriji i predstavlja ih regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara