Belmin Zukan: Svoj dosadašnji politički angažman ću uobličiti kroz djelovanje u SDP-u

793

Tačno prije 4 godine sam se povukao iz aktivnog članstva u Demokratskoj fronti Željko Komšić, koja je nedugo nakon izbora izbrisala ŽK iz svog punog naziva. Razlozi zbog kojih sam tada povukao iz organizacije su se DF-u vratili kao bumerang, naročito u Visokom gdje je dvije godine kasnije jedva prešao cenzus. Članom Demokratske fronte sam zvanično postao 29.7.2013. godine, sa 17 godina, tri mjeseca prije punoljetstva. U politiku sam tada ušao iz ideala, jednako kako se danas vraćam u tu omraženu branšu. Moj angažman u Demokratskoj fronti je definitivno bio gotov nekoliko mjeseci nakon Lokalnih izbora 2016. godine kada je jedini vijećnik DF-a u visočkom Općinskom vijeću uputio inicijativu poznatu kao uvođenje medijskog mraka u politički život Visokog.

MARKETING

Danas je taj mrak potpun, a jedino svjetlo je ostao portal Visoko.co.ba. Svjestan sam itekako šta i ko me sve čeka u ovom poslu, ali riječi koje sam čuo od Dennisa Gratza su više nego jasne: Politika je septička jama, uđite i očistite govna!
Moj politički angažman od izlaska iz DF-a nikada nije prestajao jer za politički angažman nije neophodno biti aktivinim članom političke stranke.

Danas vas želim obavijestiti da ću svoj politički angažman uobličiti kroz djelovanje u SDP-u BiH. Zašto sam izabrao SDP? Prvo i osnovno, zato što se osjećam socijalistom i zato što mislim da demokratski socijalizam može izgraditi novi, pravedniji svijet za sve nas. Nadalje, SDP mi je ponudio najzdraviju sredinu od svih stranaka u Visokom. Visočki SDP je prošao težak period unutarstranačkih lomova. Iz SDP-a je otišlo mnogo „drugova“ i lažnih valtera. Veliki dio njih koji su otišli nisu u SDP-u bili iz ideala nego iz uskih ličnih interesa. Nadam se da ih nije ostalo mnogo takvih unutar organizacije i ono što sada sigurno znam je da ću sa svojim prijateljima radit na tome da takve kancerogene elemente potpuno eliminišemo iz naše organizacije.
Također vas želim obavijestiti da, iako ponuđen od visočke Općinske organizacije, na ovim izborima neću biti kandidat za neki od nivoa vlasti zato što se još uvijek ne smatram kompetentnim za tako nešto. Ali ukoliko uspijem u provođenju najvećeg dijela svojih ideja o kojim ću pisati nakon Općih izbora 2018. godine planiram biti kandidat za lokalni parlament koji će tada vjerovatno nositi naziv Gradsko vijeće Grada Visoko.

Izbori koji su pred nama će nam sasvim sigurno dati najšarenije parlamente u historiji Bosne i Hercegovine. Kako će ljevica proći? Sigurno ne onako kako je prošla 2010. godine. Nakon sjajnog rezultata 2010. godine kada je ljevica izbore osvojila isključivo baveći se socijalnim temama, ljevica je iznevjerila povjerenje koje su joj tada građani dali i zato je sasvim zasluženo izgubila izbore 2014. godine. Uprkos katastrofi do koje su nas dovele vlade u periodu od 2014. godine na ovamo, ljevica neće ostvariti rezultat poput onog 2010. godine zato što ljevica može dobiti glasove jedino kada ih zasluži svojim radom, a nikada zato što su ostali na političkom meniju puno gori. Sve ono što SDP, kao trenutno najjača partija ljevice, bude radio će direktno uticati na snagu i budućnost ljevice u Bosni i Hercegovini.
Pa ipak pohvalni su i bude nadu procesi koji se događaju na ljevici. Ujedinjenje nakon izbora je neminovno. To ujedinjenje neće biti uspješan proces ako ujedinjenje bude značilo mehaničko ujedinjenje dvije, tri ili četiri stranke. Mnogo naših prijatelja, istinskih ljevičara nisu stranački aktivni. Pravo ujedinjenje će biti ako uspijemo najveći dio tih ljudi privući, ne nužno da budu članovi nove velike ujedinjene partije, nego da zajedno planski radimo na stvaranju boljeg okruženja, od mjesne zajednice do državnog nivoa.

Proces učešća svakog građanina se ne završava 7. oktobra ove godine. Taj proces će tada tek početi. Zbog svega toga, poštovani prijatelji, pozivam vas sve da nam pomognete u izgradnji boljeg okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine.

Komentari

komentara