Tako je govorio Munib Alibegović (SDA): “Ne nasjedate na „muslimansku priču“ da je neko više, a neko manje musliman”

1135

Munib Alibegović kao kandidat SDA je bio načelnik općine Visoko u dva mandata (2004-2008., 2008-2012.).  U međuvremenu pod čudnim okolnostima je isključen iz stranke čiji je bio najprepoznatljiviji dio. Povukao se iz politike i nije davao izjave za javnost. Zatim je prošle godine uvažena njegova žalba i vraćen je u stranku, a ove godine od prije nekoliko dana odlukom KO SDA ZDK postao je i član aktuelnog povjereništva OO SDA Visoko koje djeluje u takvom obliku više od godinu dana.

MARKETING

Prije nego što je isključen iz stranke a pred Lokalne izbore 2012.godine gdje je kao nezavisni kandidat pokušao doći do trećeg mandata rezigniran i iz stranke istjeran tada zajedno sa smjenjenim predsjednikom Ahmetom Kurspahićem i njegovim istomišljenicima Munib Alibegović je napisao jedno interesantno otvoreno pismo kojim se obratio svim građanima, a posebno simpatizerima SDA. To pismo danas je, čini se, aktuelnije nego onda kada je pisano.

Uz Vašu podršku mogu se suprotstaviti sadašnjem lobiju u visočkom SDA koji predvodi Halim Zukić. Još jednom Vas pozivam da ne nasjedate na „muslimansku priču“ da je neko više, a neko manje musliman. Koliko je ko musliman samo zna dragi Allah dž.š.

Obraćam se svim građanima, a posebno članovima i simpatizerima SDA da ne glasaju za Amru Babić jer je na mjesto Ministra poslije prošlih izbora došla tako što je sa predsjednikom SDA Zeničko-dobojskog kantona Mirsadom Zaimovićem otela poziciju ministra Ahmetu Kurspahiću iako su Amra Babić i Mirsad Zaimović bili jedno protiv drugog na tadašnjim izborima.

Zbog neslaganja Ahmeta Kurspahića, tadašnjeg predsjednika SDA, sa imenovanjem Amre Babić na poziciju ministra, uvođenjem Povjereništva Ahmet Kurspahić je smijenjen sa mjesta predsjednika SDA u Visokom, a skupa sa njim su smijenjeni članovi Izvršnog odbora SDA: Općinski načelnik Munib Alibegović, Amra Hrnjić – predsjednica Asocijacije žena SDA, Mehemed Zukić – vijećnik, Nusret Uzunalić, Sabrija Genjac, Suad Agić, Emir Fejzović, Samija Burić-predsjednica Asocijacije “Fatma”, Nijaz Šahinović – dopredsjedavajući Općinskog vijeća Visoko, Ferid Provalić – vijećnik, Emir Uzunalić – vijećnik, Mehmed Smajlović – vijećnik i sedamnaest predsjednika mjesnih odbora od ukupno dvadesetpet.

Nije tačno da je SDA isključio Muniba Alibegovića zato što nije valjao, nego zato što nije htio da dolazi na sjednice Povjereništva kojim je upravljao sadašnji predsjednik SDA u Visokom Halim Zukić.

Smatram da sam posao načelnika uradio časno, pravedno i pošteno, a što se tiče pojedinačnih istupa kandidata SDA oni su samo u funkciji propagande i obmane glasača. Neka kažu na koji način su oni dobili poslove i imenovani na određene pozicije i stekli bogatstvo!

Nakon izbora na kojim nije pobijedio Alibegović je samovoljno otišao u političku penziju izbjegavajući ponude drugih stranaka i čekajući ishod svoje žalbe Sudu časti SDA BiH koja je u konačnici riješena u njegovu korist. Iako nikad kao načelnik nije želio dati intervju za Visoko.co.ba zbog očiglednog ideološkog neslaganja sa našim uredništvom, ipak se 24.10.2015.godine u toj formi odlučio obratiti visočkoj javnosti. Iz tog intervjua, a povodom njegovog novog političkog života u stranci u kojoj je vlasnik članske kartice sa najstarijim datumom izdavanja, izdvajamo neka pitanja i odgovore.

 

Gdje je sad, šta radi, čime se zanima i da li je politički aktivan Munib Alibegović?

– Stanujem u Donjem Moštru, radim u Centrotrans Eurolines-u Sarajevo, pomoćnik sam Izvršnom direktoru tehničke funkcije za Podružnice Visoko i Kakanj, dakle rukovodim Podružnicama u Visokom i Kakanju, sa sjedištem u Visokom, ali sam svaki drugi dan u Kaknju i po potrebi u Sarajevu. Preko ljeta, slobodno vrijeme provodim kod kuće, na imanju. Kad krene školska godina bavim se školovanjem dva studenta u Sarajevu, jer supruga ne može sve stići sama, a treba i hrane i para za upis i kiriju. U Čaršiju izlazim rijetko, ali idem na većinu manifestacija. Kad sam u Visokom, ponekad izađem, poslovno ili na kafu i doručak. Arhitekturom, učenjem engleskog i informatičkim opismenjavanjem, bavim se iz hobija, ili kad se mora. Politički sam manje aktivan, pratim neka dešavanja, ali politički nisam angažovan.

Tačno je tri godine od posljednjih Lokalnih izbora, kako gledate na protekli period, odnosno da li ste zadovoljni realizacijom svega onoga obećanog iz predizborne kampanje?

– Trebala je jedna vremenska distanca, i onima koji su predavali „vlast“ i onima koji su je preuzimali, da bi se stvari mogle realnije sagledati. U vrijeme kampanje bilo je puno naboja i nešto se namjerno ili nenamjerno zaboravljalo, kao što je činjenica da je Visoko u vrijeme prvih neposrednih izbora 2004., bilo uz Trebinje najzaduženija lokalna zajednica u BiH. U naredna dva mandata to je svedeno u neke realne, pa čak i poželjne okvire. Ako imate dobra izvršenja budžeta, na stavkama razvoja i investiranja u infrastrukturu, onda zaduženja od 10-20% budžeta nisu velika. Drago mi je da je dio započetih projekata realizovan ili je u fazi realizacije. Bilo je vrijeme da se nešto pokuša uraditi drugačije. U kampanji se uvijek smatra da će taj drugi način biti uspješniji od predhodnog, a vrijeme pokaže da li je bio uspješniji ili ne.

Jedan od razloga zašto ste željeli i treći mandat kao nezavisni kandidat bio potreba za realizacijom započetih projekata kojima se danas hvališe aktuelna vlast. Podsjećamo, započeli ste priču o ambulanti u Moštru, kolektor, šetnica, vodosnabdijevanje. Smeta li Vam što danas zasluge politike Vašeg mandata sebi pripisuje neko drugi?

– Važno je da se započeto završi, bez obzira ko dobije političke poene. Kad sam rekao da mi je drago za realizaciju dijela projekata to su upravo ovi koje ste pomenuli, čemu bih pridodao čišćenje i dio restauracije Starog grada na Visočici. Žao mi je što nisu nastavljeni projekti:

– Izlaz iz Luka prema petlji kod ciglane, saobraćaj teretnih vozila iz pravca Kiseljaka prema Ozrakovićima i auto putu,

– Vodosnabdijevanje Gračanice dijelom iz Podvinaca, a dijelom iz gradskog vodovoda,

-Izgradnja pretovarne stanice i odvoz smeća sa terena po kilaži, a ne paušalno,

– Projekat fiskulturne sale sa bazenom za Gimnaziju, kao i izmještanje puta u Milama sa rješavanjem imovinsko pravnih odnosa…, a što se tiče vodosnabdjevanja, mišljenja sam da u prvoj fazi treba locirati vodozahvate i utvrditi njihove kapacitete, a onda se baviti načinom njihove eksploatacije i transportom vode do krajnjih potrošača.

 

Da na neki način možete vratiti vrijeme, šta je ono što bi promijenili u svom osmogodišnjem mandatu? Odnosno ima li nešto zbog čega se kajete ili nešto zbog čega ste posebno ponosni na taj period?

– Efikasnije bih organizirao Kabinet i upravljanje javnim preduzećima i ustanovama, proširio bih broj ljudi sa kojima se konsultujem, pokušao bih biti fleksibilniji i obezbjediti jaču podršku u Vijeću za efikasnije donošenje i provođenje odluka. Ponekad razmišljam, možda sam previše davao sebe, žrtvovao porodicu, prijatelje, struku, bavljenje privatnim biznisom…., a u isto vrijeme sam ponosan što sam dao svoj maksimum i uradio koliko sam mogao u datim okolnostima. Sjetite se problema sa odvozom smeća u Očaze, kada se Prevent rješavao svog otpada na sve moguće načine i istim blokirao sve naše pokušaje da privremeno vozimo komunalni otpad na deponije susjednih Općina. Hvala Bogu uz pomoć Načelnika Općine Zenica gosp. Husejna Smajlovića, uspjeli smo se naknadno priključiti projektu Moščanica, na čemu mu se i ovom prilikom iskreno zahvaljujem i želim mu što skorije ozdravljenje. Ovdje moram spomenuti i gosp. Nedžada Brankovića, koji je i kao ministar prometa i komunikacija i kao premijer FBiH, davao punu podršku projektima koje smo tada vodili na našoj općini (izgradnja Auto-puta, sa pratećim objektima, proširenje podvožnjaka u D.Moštru, izgradnja nadvožnjaka, rješavanje pristupa petlji i naplatnim kućicama, podrška izgradnji mosta u Podvanju,“ Piramida“ i turizam), te projektima koje su vodila druga ministarstva, i imao aktivan odnos prema privatizaciji. Ponosan sam na sve što sam uradio za ovu općinu i što mogu proći uzdignute glave čaršijom i obradovati se susretu s ljudima.

Niste bili po mjeri nadolazećih „redizajniranih“ SDA kadrova koji od 2010.godine predstavljaju politiku te stranke u Visokom. Isključili su Vas iz stranke, kako Vas tako i tadašnjeg predsjednika Ahmeta Kurspahića. U kojem ste strenutno statusu kada je u pitanju SDA i kako uopšte danas gledate na taj period kada ste gotovo proračanski predvidjeli šta će se dešavati sa SDA u Visokom napisavši onaj proglas pred izbore pod naslovom – Ne nasjedajte na SDA “Muslimansku” priču?

– Ja i moj predsjednik Ahmet Kurspahić, veliki broj članova Izvršnog odbora i vijećnika SDA, kao i veliki dio članstva, nismo bili po mjeri do tada suprostavljene „zeničke Zaimovićeve struje“ i“ visočke Halimove“. Pošto su te suprostavljene strane napravile dogovor da Amra Babić, koja nije prošla na izborima, a bila je na listi ispred Zaimovića (vodili kampanju jedno protiv drugog) dobije mjesto ministra, a predloženi kandidat od strane OIO Visoko, magistar Ahmet Kurspahić, otpadne, nastale su nove okolnosti. U takvim okolnostima oni koji su imali svoj stav bivaju “pometeni“. Što se tiče mog statusa on je nepromjenjen, jer Komisija koja je trebala rješavati pitanje moje žalbe u roku od 60 dana, to nije nikada uradila. To nije urađeno u roku, da ja ne bih stekao pravo da učestvujem na stranačkim izborima OO SDA Visoko, koji su provođeni u aprilu i maju, neposredno pred lokalane izbore. Sekretar Zukić ni kasnije nije htio da zakaže sastanak Komisije, iako su to tražili članovi Genjac i Mehmedović, jer je rok za prijavu nezavisnih kandidata za lokalne izbore bio 24. maj 2012, pa je čekao da prođe i taj rok. Kada smo to uvidjeli, odlučeno je da se kandidujem kao nezavisni kandidat, iako sam ranije obećao medijima i SDA-u da se neću kandidirati za načelnika. Što se tiče proglasa, narod u Visokom je tada nasjeo, ali nije dvije godine kasnije kada je glasao za Radončića, zato što ga „voli“?

 

Komentari

komentara