Naslovnica BiH Tanker s 27.0...

  Tanker s 27.000 kubika nafte udario u pristanište u Pločama: Otežana distribucija i za BiH?

  102
  Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcavanje nafte također su oštećeni i nisu trenutno za upotrebu, prenio je Jutarnji.hr.

  Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima eura. Budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu prići pločanskoj luci i iskrcati terete. “Petrolov” veliki brod čeka vani na otvorenom moru, ali naftu ne može iskrcati jer je dok uništen.

  MARKETING

  Hoće li brod uspjeti iskrcati naftu u nekoj drugoj luci, također je nepoznanica, a očekuje se dolazak još nekoliko brodova s naftom i derivatima, koji voze prema luci Ploče.

  Kako je velika potražnja za naftom, ne samo u Hrvatskoj, nego i Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka skladišta su prazna i takva će ostati ko zna koliko dugo. Distribuciju nafte preuzimaju skladišta u Solinu i Rijeci.

  Riječ je o milionskim štetama koje trpe Luka Ploče i naftne kompanije, što će, prema međunarodnom pravu, morati nadoknaditi brodarska kompanija “STI Poplar”. No o tome će konačnu riječ reći inspekcijske službe i stručnjaci za pomorsko pravo.

  Tako se u Pločama očekuje dolazak brojnih inspekcija za istraživanje pomorskih nesreća koje će tražiti krivce, a tek nakon toga slijedi popravak doka. Naftu i derivate će prema jugu morati prevoziti iz skladišta u Solinu ili Rijeci.

  Lučka kapetanija je zabranila upotrebu veza dok se sve ne sanira, Lučka uprava je upravitelj veza i obale i dužna je izvršiti kompletnu sanaciju.

  Visoko.co.ba/klix.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.