Tarant se nije izjasnio o krivici

33

Australijski državljanin Brenton Tarant optužen je pred Okružnim sudom u Christchurchu za ubistvo, nakon što je u džamijama na Novom Zelandu ubio 49 i ranio više desetina ljudi.

Tarant se nije izjasnio o krivici, a ponovo bi pred sudom trebalo da se pojavi 5. aprila kada će se, prema navodima policije, najvjerovatnije suočiti sa novim optužbama.

Na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama, Taranta opisuju kao rasistu.

On je snimak napada na jednu od džamija uživo prenosio putem društvene mreže “Facebook”. Svoj “manifest” u kojem imigrante naziva “okupatorima”, takođe, je objavio na internetu putem profila na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako Tarant ulazi u džamiju Al Noor u gradu Christchurch, gdje nasumično otvara vatru iz poluatomatskog naoružanja.

U jednom trenutku, on se vratio u automobil, promijenio naoružanje i ponovo ušao u džamiju nastavljajući da puca.

U džamiji Al Noor ubijena je 41 osoba.

Napadač se potom automobilom odvezao u drugu džamiju u naselju Linvood, gdje je ubio sedam osoba. Ovaj napad Tarant nije snimao.

Uhapšen je u automobilu u kojem je policija pronašla improvizovane eksplozivne naprave.

U jednu od napadnutih džamija stizala je reprezentacija Bangladeša u kriketu, ali svi igrači su bezbjedni.

Policija je saopštila da su, osim Taranta, uhapšene još dvije osobe, te je u toku istraga o njihovoj umiješanosti u napade.

Niko od uhapšenih nije imao dosije u policiji i nisu se nalazi na listi potencijalnih osumnjičenih na Novom Zelandu i Australiji.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara