Tegeltija smatra da strane sudije trebaju otići

337

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, kazao je da će on i članovi Vijeća koji dolaze iz entiteta RS poštovati sve odluke i zahtjeve koji budu od njih traženi iz tog entiteta. O eventualnim potezima Tegeltija nije želio govoriti prije zvanične odluke Narodne skupštine RS-a. No, ipak ponavlja ranije stavove da strane sudije moraju otići iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

MARKETING

 

Umjesto čuvanja digniteta pravosudne profesije, prvi čovjek državnog regulatornog pravosudnog tijela poručuje da će on i svi članovi VSTV-a BiH iz RS-a ispoštovati političke naloge iz Banje Luke.

“Ja dolazim iz RS-a, predstavnik sam RS-a u VSTV-u BiH, sastavni dio sam podvijeća RS-a i imam obaveze prema RS-a, i ja i svi članovi iz RS-a. Prema tome, ne možemo ignorisati stavove iz RS-a o tome pitanju, ali ne možemo prejudicirati kakvi će oni biti prema VSTV-u BiH. Sve je to u sferi glasina – šta bi bilo kad bi bilo – i ja ne želim da se izjašnjavam u ovom trenutku”, kazao je Tegeltija.

S obzirom na to da su presude Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, a njihovo neprovođenje krivično djelo, Tegeltija smatra da su se u tom pogledu, odnosno u slučaju ‘Referendum’, pravosudne institucije pokazale na visini zadatka. Strane sudije iz Ustavnog suda BiH moraju otići, ponavlja Tegeltija: “To je stav jednog ili više sudija tog suda među, kojima je i Mirsad Ćeman, koji je rekao identičnu stvar kao ja – da sadašnje rješenje nije sretno rješenje. Stranci u Ustavnom sudu BiH nisu sretno rješenje jer stranci u Ustavnom sudu BiH kao i visoki predstavnik ograničavaju suverenitet BiH – to je pravna činjenica koju niko ko se razumije u pravo ne može osporiti”.

Mirsad Ćeman za našu televiziju kaže da je Tegeltija njegove ranije medijske istupe izvukao iz konteksta: “Sasvim konkretno i ja bih, kao građanin BiH, volio da nije bilo i da nema potrebe za participiranjem međunarodnih sudija u našem Ustavnom sudu. Izgleda, ipak, da su još uvijek ne samo korisni nego i neophodni”.

Kakve god odluke članova VSTV-a budu nakon zvaničnih zahtjeva iz entiteta RS, tek treba vidjeti hoće li ih pravosudni zvaničnici unutar državnog suda i tužilaštva ispoštovati.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara