Naslovnica ZDK Kultura Tešnjak Salih...

Tešnjak Salih Zećiri od drveta pravi unikatna umjetnička djela, ima ih na svim kontinentima svijeta

1327

U Titovoj ulici u tešanjskoj staroj čaršiji 60-godišnji Salih Zećiri prodaje suvenire od drveta, a najčešći motivi su mu znamenitosti Tešnja, Stara kula, Ferhat begova džamija, Eminagića kuća…

Figure izrađuje od drveta lipe i topole što mu je pogodno za sitnije radove, a za nešto veće koristi draču i hrast, piše bh. novinska agencija Patria.

Iako porijeklom Makedonac, rođen je u Tešnju gdje je proveo čitav svoj život. Kaže da kupaca ima, ovog ljeta više nego prošle godine.

– Ima i turista, ali i naše dijaspore. Požele svoj kraj pa kupe neki suvenir da ih sjeća na domovinu – kaže ovaj simpatični majstor koji isključivo živi od prodaje svojih rukotvorina.

Izradom figurica od drveta bavi se već osam godina, a svoj talenat usavršavao je na straži u Armiji RBiH. Kako kaže, radi po raspoloženju. Nekad radi jednu figuricu dnevno, a nekad više.

Zanimljivo je, veli, da je vodio evidenciju svojih kupaca, odnosno gdje žive i gdje će odnijeti njegove figurice.

– Mojih kupaca bilo je iz 20 zemalja SAD-a, a kada sam shvatio da nema više nijednog kontinenta gdje nema mojih ruku djelo, onda sam prestao zapisivati – kaže Zećiri.

Cijene su povoljne i svima prihvatljive. Tako su privjesci za ključeve po 1 KM, a drvene velike lutke u nošnji su i po 200 KM.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.