Naslovnica BiH Regija Težak život L...

Težak život Ljubiše Samardžića: Zbog smrti sina je skoro umro od tuge

218

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini. U decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje zadnjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše. U decembru kada je Samardžić bio na operaciji, ljekari su bili optimistični o njegovom stanju, međutim situacija se brzo pogoršala zbog kronične leukemije od koje je bolovao duže vrijeme.

Ljubiša Samardžić dolazi iz rudarske porodice, i život ga nije mazio. “Ja sam u stvari čovjek iz rudarske porodice, i taj rudarski hljeb je zaista težak. Znam da sam kao dijete upamtio nešto jako važno, a to je poštovanje čovjeka pod svaku cijenu i požrtvovanje za svakoga. Uvijek sam u glumu unosio srce i iskrenost, i ta moja iskrenost je bila presudna da kod autora i kolega dobijem veliki, ogromni kredibilitet”, rekao je jednom Samardžić.

Ipak, najteži životni udarac doživio je kada je ostao bez sina Dragana, kojeg su zvali Gaga, a koji je preminuo u 34. godini od leukemije. Zbog gubitka sina njegov život je izgubio smisao na trenutak, međutim uz pomoć supruge Mire koja ga je podigla sa dna, uspio je krenuti dalje.

“Otkako smo osnovali porodičnu produkciju prije dvadeset i nešto godina, naš Gaga je obavljao jako delikatne produkcijske poslove. Nakon njegovog odlaska produkcija je ostala bez glave. Majka u prvo vrijeme ništa nije mogla raditi. Teško je bilo izdržati njegov odlazak. Kada je Gaga umro, mislio sam da neću moći izdržati i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i natjerala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka. Kako je vrijeme odmicalo, a teret bivao sve veći i veći na mojim plećima jer je dugove trebalo vratiti, Mira je shvatila situaciju i spontano je zauzela njegovo mjesto u produkciji. Ona je oduvijek puno radila, dolazi iz porodice u kojoj je rad bila svetinja, a ne teret. Nas dvoje smo sretan spoj. Težimo istom cilju, da snimimo nešto lijepo, ukusno, da to djelo nosi toplinu, da ispunjava ljude, da to mogu gledati i bake i djeca. Mi jedno prema drugome imamo nesebičan odnos i u poslu i u životu, što je rijetkost za današnje brakove. Zajedno smo jači”, potresnim glasom pričao je tada Ljubiša Samardžić.

Poznat kao umjetnik koji pažljivo čuva svoju intimu, prilikom rada na seriji “Miris kiše na Balkanu” otkrio je nekoliko detalja o svojoj Miri koja mu je bila oslonac i davala vjetar u leđa.

“Kao što je ljubav presudna u životu junaka “Miris kiše na Balkanu”, tako je i za mene ljubav bila presudna u izboru životnog suputnika, iako je moja majka htjela da se oženim za jednu drugu ženu. Zavolio sam prelijepu, šarmantu, pametnu i premladu Miru. Jako sam pazio s kim počinjem zajednički život. Osjećao sam da je ona žena mog života. I nisam se prevario. Mira je odrasla u porodici koja poštuje dom, knjigu, muziku, pozorište, ali ponajmanje film. Vjenčanjem je u moj razbarušeni život unijela unutarnji red i mir, neophodan za mirnu karijeru glumca. Divio sam se njenom odnosu prema djeci, meni, prijateljima, smislu za ljepotu, a posebno komunikaciji s ljudima. Bila je i ostala ponosna. Šutjela je i kada smo imali i kada nismo, drugima je znala podariti sreću i pomoć i sve je uvijek činila srcem. Sve te svoje vrline unijela je i u naš posao” ispričao je jednom prilikom Samardžić i dodao: “Kad je naš Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati i da će mi uskoro doći kraj. Mira me trgnula, jer je bila svjesna da sam moralno pao, smršavio, izgubio volju za bilo čime. Govorila mi je: “Čovječe, život je smrt, upamti to! Nastavi raditi jer ćeš u tome naći smisao opstanka”. Bila je u pravu. Šteta što nije završila psihologiju.”

Nikada ga pozitivan duh nije napustio, a prije nekoliko mjeseci pojavio se na jednom događaju. Osim supruge Mire, oslonac mu je bila kćerka Jovana, ali i unuci. “Unuci su u naš život unijeli novu energiju. Mira je bila i ostala stup našeg doma, oslonac i velika pomoć”, rekao je Ljubiša.

visoko.co.ba/avaz

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.