TikToku prijeti ogromna novčana kazna zbog prikupljanja i korištenja podataka djece

79

Društvena mreža TikTok se suočava s tužbom zbog prikupljanja i korištenja podataka djece, a prijeti joj kazna koja bi mogla iznositi nekoliko milijardi funti.

MARKETING

TikTok je tužila bivša povjerenica za djecu u Engleskoj Anne Longfield, koja zastupa milione djece u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, a koja koriste popularnu aplikaciju za dijeljenje video sadržaja.

Ukoliko sud odluči u korist strane koja je pokrenula tužbu, TikTok bi mogao biti obavezan da svakom djetetu isplati hiljade funti.

U tužbi se navodi da TikTok prikuplja lične informacije uključujući telefonske brojeve, klipove, tačnu lokaciju i biometrijske podatke bez dovoljno upozorenja za korisnike, transparentnosti ili zakonski potrebnog pristanka, dok djeca i roditelji ne znaju za šta se koriste informacije.

Ovim povodom se oglasio i TikTok.

“Privatnost i sigurnost su nam najveći prioriteti, imamo pravila, procese i tehnologiju kako bismo zaštitili sve korisnike, posebno naše tinejdžere. Vjerujemo da je tužba neosnovana i žestoko ćemo se braniti”, navodi se u saopćenju.

Vjeruje se da TikTok danas ima više od 800 miliona korisnika, a matična firma ByteDance je zaradila milijarde prošle godine uglavnom od oglašavanja.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.