ZanimljivostiReceptiTiramisu s malinama

Tiramisu s malinama

Sastojci:

– 450 grama piškota
– 1 kašičica ili kesica ness kafe
– 3,5 dcl mlijeka
– 150 grama šećera u prahu
– 500 grama sira Mascarpone
– 2 vanilin šećera
– 800 grama svježih malina
– 2 dcl vode
– 80 grama šećera
– 20 grama želatina
– 2 kašike gustina
– 3 dcl slatke pavlake
– 4 žumanjka
– 2 kesice instant cappuccina od vanilije

Način pripreme:

Na pari umutiti četiri žumanjka, dva vanilin šećera, dvije kesice instant cappuccina od vanilije i 150 grama šećera. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku umutiti u šlag. U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati sir Marscapone, umućeni šlag i želatin koji je potrebno malo zagrijati da se istopi.

Maline kratko prokuhati sa 80 grama šećera, u to dodati 2dcl vode u kojoj su se otopile dvije kašike gustina. Kuhati na laganoj temperaturi da se zgusne i dodati 10 grama želatina koji je otopljen sa četiri kašike vode. Kremu ohladiti.

U 3,5 dcl mlakog mlijeka umutiti jednu kesicu ness kafe. U okrugli kalup za torte složiti na dno piškote koje se namaču u kafu. Premazati filom od voća pa na to dodati kremu od sira, piškote, kremu od voća, kremu od sira, red piškota pa kremu od sira. Sve piškote prvo stavljati u kafu pa onda slagati. Kremu od sira podijeliti na tri dijela a kremu od voća na dva dijela, piškote na tri dijela.

Kolač ostaviti nekoliko sati u frižideru da se ohladi, a nakon toga skinuti obruč od kalupa, posuti ga kakaom i ukrasiti po želji.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE