TK: SDA vodeća stranka, drugi SDP, treći Socijeldemokrati BiH

157

Ako je suditi prema broju osvojenih glasova i vijećničkih mandata na području Tuzlanskog kantona, SDA je vodeća stranka, drugi je SDP, a treći su Socijldemokrati BiH. Značajan pad su zabilježili PDA i Naša stranka.

MARKETING

SDA je u Tuzlanskom kantona osvojila isti broj načelničkih pozicija. Izgubila je u Čeliću, ali je ponovo preuzela Banoviće gdje njen kandidat za načelnika pobijedio PDA koje je prije dvije godine nastala iz SDA. Osvojili su 95 vijećnićkih mandata, pet više u odnosu na prošle lokalne izbore.

“Možemo reći da smo zadovoljni izbornim rezultatom, kad govorimo o ukupnom broju glasova, 50.000 ukupno je u kantonu građana dalo svoje povjerenje SDA-u”, kaže Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

Zadovoljni su i u SDP-u. Mada su osvojili, prema još nepotpunim rezultatima, 20.000 glasova manje u odnosu na Opšte izbore 2018. godine. Druga su stranka i prva stranka ljevice. Odbranili su tri gradonačelničke pozicije u Tuzli, Gračanici i Gradačcu.

“U okvirima SDP BiH i dalje smo najjača kantonalna organizacija, a što se tiče viječničkih mandata ispunili smo gotovo sve strateške zacrtane ciljeve. Prema dosadašnjim rezultatima ostvarili smo 50 do 51 vijećnički mandat”, istakao je Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odobora SDP TK.

SD BiH koji je formiran nakon raskola u Kantonalnom odboru SDP-a zadovoljni su ostvarenim rezultatima. Osvojili su oko 17 i po hiljada glasova i treća su stranka u kantonu.

“Sama ta činjenica da smo treća stranka je neki rezultat i s te strane bi mogli biti zadovoljni“, mišljenja je Edin Delić, predsjednik Kantonalnog odbora SD BiH TK.

U DF-u su također zadvoljni, iako su osvojili oko deset hiljada glasova, 4.500 manje u odnosu na prošle izbore.

“Na prošlim lokalnim izborima imali smo devet vjećničkih pozicija, sada imamo 13 u Tuzlanskom kantonu. Borimo se za još dva mandata. Na prošlim lokalnim izborima nismo bili parlamentarni u nekim opštinama u kojima smo sada parlementarni“, poručio je Zlatan Begić, predsjednim Kantonalnog odbora DF TK.

PDA je najveći gubitnik. Izgubila je Banoviće, gdje i formirana, a zadražala je načelničke pozicije u Sapni i Kladnju. Mogla bi osvojiti 17.000 glasova manje u odnosu na opšte izbore.

SBB, također, doživio je značajan pad u broju osvojenih glasova, dok je SBIH doživjela značajan rast.

Naša stranka je, također, gubitnik. Ostala je bez podrške skoro dvije trećine svojih birača.

Zbog ranijih sukoba, bilo kakvog ujedinjenja ljevice neće biti. Koaliranja na lokalanom nivo neće diktirati kantonalni odbori stranaka.

visoko.co.ba/Federalna.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.