Tomislav Horvat priprema najveću mozaik skulpturu na svijetu od pola miliona šibica

185

Tomislav Horvat, koji više od deset godina izrađuje skulpture i imaginarne građevine od šibica, sada radi na svojoj najvećoj skulpturu do sada – Michelangelovom remek djelu David.
Horvat se takozvanim mozaik-skulpturizmom, jedinstvenom umjetnošću koja podrazumijeva izradu skulptura od šibica, počeo baviti izradom imaginarnih građevina a kasnije s okrenuo skulpturama u prirodnoj veličini. Dodatni motiv bilo mu je to što je svijetu ponudio prve skulpture izrađene od šibica u prirodnoj veličini.

MARKETING

Svoju prvu skulpturu “Kum” napravio je od 117.000 šibica, a nedavno je završio i skulpturu “Piijanist” od 210.000 šibica, što je ujedno jedno od najvećih izdanja izgrađenih od šibica u cijelom svijetu.

Njegova skulptura David na kojoj je do sada izradio samo noge sastoji se od više od 160.000 šibica i visoka je 2,79 metara. Njegova ideja jeste da skulpture Davida i Michelangela objedini u jedno djelo pod nazivom “Stvoritelj” koje će po završetku biti visine 5,13 metara te izrađeno od 500.000 šibica.

Inače, Michelangelov David koji je nastao u 15. stoljeću smatra se remek-djelom kiparstva renesanse i jedno je od Michelangelova dva najveća kiparska djela, zajedno s Pietom.

Svoja unikatna djela čija izrada može trajati i po nekoliko godina Tomislav je do sada izlagao u Zagrebu, Čakovcu i Prelogu. Kako nam je kazao jednom prilikom, za ovaj posao potrebno je mnogo upornosti, volje i ambicije. Samo jedan pogled na njegov rad upravo i budi pitanje koliko je potrebno strpljenja za jedno takvo umjetničko djelo.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.