Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.
Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.
Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve to istopiti (kažu da se zbog glagola topiti i zove topa, op.pr.) na laganoj temperaturi.
Ovo je recept za sarajevsku topu:
Sastojci
100 g slanog kajmaka,
100 g kiselog vrhnja,
50 g maslaca,
1-2 jaja.
Priprema:
1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.
2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.
Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.