Touchscreen u automobilu opasniji od vožnje pod dejstvom alkohola?

174

Korištenje ekrana osjetljivog na dodir u automobilu znatno produžava vrijeme reakcije vozača u nepredviđenim situacijama u vožnji, pokazuje najnovija studija.

MARKETING

Tehnološka unaprijeđenja u savremenim automobilima značajno doprinose komforu u vožnji i povećanju sigurnosti saobraćaja. Sistemi poput onih koji ukazuju vozaču na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu, ili detektuju pješaka na putu u uslovima loše vidljivosti i noćne vožnje, sprečavaju mnoge potencijalne nesreće i čuvaju živote učesnika u saobraćaju.

Ipak, postoje i one nove tehnologije u vozilima koje povećavaju rizik od udesa, pa vožnju mogu činiti opasnijom nego inače. U najnovijoj studiji koju je objavila britanska organizacija za sigurnost na putevima IAM RoadSmart, navodi se da sistemi Apple CarPlay i Android Auto, koji služe za povezivanje pametnih telefona sa multimedijalnim sistemima automobila, kada se koriste u vožnji mogu biti znatno opasniji nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Naime, kako se tvrdi u toj studiji, vrijeme reakcije vozača – koji koristi touchscreen u vožnji – na nepredviđene okolnosti u saobraćaju, znatno je duže nego vrijeme reakcije vozača čija je koncentracija alkohola u krvi u zakonski dozvoljenim granicama (ispod zakonom propisanog ograničenja).

Tako je utvrđeno da je reakcija vozača koji u vožnji koristi touchscreen (Andoird Auto i Apple CarPlay sisteme) sporija za 53 do 57 odsto od normalne.

Poređenja radi, kod vozača koji je na zakonskoj granici kada je reč o koncentraciji alkohola u krvi, vrijeme reakcije je za 12% sporije.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.