Tragična priča “najljepše žene filmske istorije”: Jedan događaj promijenio joj je život

173

Holivudska glumica Džin Tirni smatrana je najljepšom ženom u filmskoj istoriji, ali jedan tragičan događaj promijenio joj je život iz korijena.

MARKETING

Zelenooka, savršenog tena i istaknutih jagodica – holivudska diva Džin Tirni smatrana je najljepšom ženom u filmskoj istoriji. Svojevremeno je tako tvrdio Daril F. Zanuk, osnivač “20th Century Foxa”. Ugovorom je vezivao legendarne glumačke veličine i ljepotice, ali smatrao je da niko nije došao blizu fatalnoj Džin. I bio je u pravu, radilo se o zaista posebnoj ženi. Nije bila samo lijepo lice, već veliki glumački potencijal, a četrdesetih je bila najtraženije ime industrije. Nizala je filmske hitove, stekla veliku popularnost, a život joj je bio nevjerovatan. Dovoljno je reći da je njena životna priča inspirisala Agatu Kristi, koja je po tom predlošku napisala knjigu, a kasnije je o svemu snimljen i film.

Naime, Džin je tokom Drugog svjetskog rata učestvovala u dobrotvornoj akciji dijeljenja hrane vojnicima, a tokom tog perioda zaradila je, nažalost, ospice. Zarazio ju je jedan od vojnika koji se iskrao iz karantene samo kako bi mogao biti bliže omiljenoj mu glumici.

Tirni je tada bila trudna, bila je u braku sa slavnim dizajnerom Olegom Kasinijem i čekala je djevojčicu. Usljed ospica, Tirni je svoju kćerku Dariju rodila prije termina, malena je rođena djelimično slijepa, gluva, s mentalnim oštećenjima.

Teška bolest njene prve kćerke koštala ju je svega – pala je u depresiju iz koje se teško izvlačila

Tek godinama kasnije shvatila je glumica da je za sve kriv čovjek koji ju je zarazio rubeolom, naime, sudbina ih je spojila ponovno. Tragedija koja joj se dogodila s djetetom, uticala je na glumicu. Brak je bio pri raspadu, razveli su se 1948. godine, a prije toga dobili još jednu kćerku.

U međuvremenu se Džin počela sve teže koncentrisati. Baš kada je karijera trebalo da dosegne vrhunac, Ona je počela napuštati snimanja. Kada je 1955. godine s Humfri Bogart snimala film “Lijevoj ruci Boga”, razboljela se i legendarni glumac pomogao joj je na setu izvući snimanje i dovesti ga do kraja.

Elektrošokovima liječila depresiju

Ali, bilo je jasno da će morati kod psihijatra, što je i učinila i na kraju završila u ustanovi “Harkness Pavilion” u Njujorku. Potom je promijenila ustanovu i otišla u Institut of Living u Hartford, gdje je bila podvrgnuta elektrošokovima i prošla ih je čak 27, sve kako bi izliječila tešku depresiju. Kasnije se zalagala protiv takve vrste terapije jer joj je, tvrdi, djelimično izbrisano pamćenje.

Kasnije se uspjela vratiti glumi, ali ne toliko zapaženo i uspješno. Preminula je neposredno prije 71. rođendana u Hjustonu. Njena kćerka Daria bila je smještena u posebnoj ustanovi sve do smrti, a troškove liječenja plaćao je Hauard Hjuz, bliski prijatelj Džin Tirni.

 

Visoko.co.ba/6yka.com/(Jutarnji.hr)

Komentari

komentara