Tragom starih fotografija: Beledija

704

Objekat Beledija (Opština) u Visokom od 1880-1903. nalazio se u današnjoj ulici Kralja Tvrtka (bivša Janka Balorde), preko puta današnjih prostorija Lovačkog društva Srndać.

MARKETING

Svjedoči A.K. : Godine 1903. Beledija je premještena u današnji Muzej. Na mjestu Beledije se napravila Stanica milicije tj. nalazila na mjestu današnje kuće Čingelovih . Znači, Čingelova kuća je izgrađena tačno na mjestu stare Beledije (čardak). Na mjestu avlije Beledije sa slike, danas je kuća Čabaravdića (hemijska čistionica’) . Na opisanom mjestu Stanica milicije je bila do početlka 50-tih……

Od 1903. godine Opština je premještena u namjenski novoizgrađenu zgradu na Jaliji (sada je tu Zavičajni muzej). Početkom 50-tih Opština će se premjestiti u dotadašnju zgradu Kotara (Sreza) gdje se i danas nalazi…

AZdenko Antović/Goran Čakić/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.