Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Tragom starih...

Tragom starih fotografija: Ciglana

441

Ciglana (e) u Visokom ima svoju burnu istoriju. I danas se mogu naći stare cigle, malo većih dimenzija nego današnje, sa inicijalima Kabilja i Handžića. Njima su zidane mnoge stare kuće u Visokom, Franjevački samostan sa Konviktom, Sokolski dom.

Naravno, IGM (Industrija građevinskog materijala) je razvio poznatu i priznatu proizvodnju na ovoj visočkoj tradiciji. Poznato mi je da su početkom 19. stoljeće, negdje u jednom ciglanskom objektu postojale utabane staze prve visočke kuglane (!?) Na fotografiji je snimak sa Paljike na staru Ciglanu.

Na ovom mjestu danas su nikle stambene zgrade, benzinska pumpa Suša, Tržni centar Suša, Tržni centar IGM.., semafori na ulazu u Visoko.  Prije nabrojanih objekata tu je bila stočna pijaca (lijevo) koja je kasnije prebačena u Očaze.
Na slici se vidi i danas postojeća kuća uz Tržni centar Suša. Naravno, u daljini nema Vatrogasnog doma, Kulturno-sportskog centra Mladost , Srednjoškolskog centra, zgrada u Lukama.

Evo, jednog sjećanja našeg sugrađanina, Asima K. (kreatora fejzbuk stranice Stakleni grad) i koji uvijek ima specijalno dobre komentare:
Na slici je velika ciglana (peć), a lijevo od nje se nalazila mala ciglana (peć) na mjestu današnjeg IGM skladišta. U tavanskom dijelu peći nalazile su se stotine otvora sa poklopcima kroz koje se ubacivao sitni ugalj (“grah”). Ova velika ciglana je izgorjela u požaru 1972. godine. U srednjem dijelu slike vidi se drveni objekt na sprat i drveni most preko ceste kojim se dovlačila glina, a u objektru mašina pravila cigle (ćerpiće) koji su se zatim vukli na huntićima u sušare (nadstrešnice koje se lijepo vide lijevo). U sredini slike, sasvim lijevo nazire se dio objekta (dva prozora). To je bila aluminijumska baraka (američka UNRA) u kojoj je bila smještena menza ciglane, a u kojoj su i građani mogli popiti alkoholna pića (omiljena visočkim akšamlijama). Kasnije je ova baraka premještena na mjesto današnjeg S centra i služila “Zvijezdi” kao magazin.

Zdenko Antović / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.