Tragom starih fotografija: Istorijat razvoja fudbala u Visokom

1297

Godine 1922. odigrane prve utakmice pod imenom ”Soko” iz Visokog na Sajmištu, na mjestu današnjeg hotela Visoko…Prvo gostovanje je bilo u Kiseljaku.
”Soko” je bio jedan vid sekcije Sokolskog društva iz Visokog.
Ubrzo, nakon prvih ”utakmica” 1922. godine nogometna sokolska sekcija prerasta u novoformirani klub FK ”Jadran” Visoko.
(Imenu ”Jadran” kumovao je Pero Ferzanović jer je njegova trgovačka radnja nabavljala robu iz veletrogovine ”Jadran” u Sarajevu – ul. Ferhadija).

MARKETING

FK Jadran Visoko egzistira od 1922 -1942. Posljednju godinu nosi ime ,,Novi Jadran”.
Radnički športski klub ”Visoko” iz Visokog postoji od od 1934 -1953.
(U visočkom žargonu se ovaj klub spominje kao FK ”Radnički” iz Visokog što je netačno ime).
Oktobra 1945. formiran FK ”Udarnik” Visoko.
U jesen 1946. ”Udarnik” je preimenovan u ”Jedinstvo” Visoko ( ova posljednja informacija se nalazi u lokalnom listu Naš život br. 48-49 od feb. marta 1970.).
Godine 1953. fuzijom RŠK ”Visoko” i ”Jedinstva” Visoko formiran je FK ”Bosna” Visoko, danas NK ”Bosna”.

Napomena. Na Gradskom stadionu ”Luke” na zidu Stadiona ispisana je ” 1923. godina” (valjda kao početak igranja fudbala u Visokom – formiranje FK ”Jadran” ?). Podatak je netačan jer je ispravno 1922., a to dokazuju novinski izvještaji iz ”Sarajevskog športskog lista” gdje su objavljeni prvi rezultati sa utakmica fudbalske ekipe iz Visokog – br.8. 30 juli 1922.. Prva fotografija fudbalske ekipe je iz 1923. godine.

U prilogu je fotografija Jadrana iz 1927. godine sa gostovanja u Jajcu.

Arhiva i tekst. Zdenko Antović
Vlasnik značke: Goran Čakić, dobio ju je na poklon od Nazeta iz slastičarne ”Kprzo”.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.