Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Tragom starih...

Tragom starih fotografija: Najstarija fotografija Visokog iz 1887.godine

924

Zahvaljujući Nevenu Krajišniku pronađena je najstarija (meni poznata) fotografija panorame Visokog objavljena u knjizi (na njemačkom jeziku): ”Kroz Bosnu. Ilustrirani vodič carsko-kraljevske bosanske željeznice i bosanskohercegovačke državane željeznice Doboj-Simin Han s jednom kartom, jednim planom i dvadeset slika”; autora Svetozara Borovića, jedinog austrougarskog feldmaršala južnoslovenskog porijekla.
Inače, Svetozar Borović, kako kaže, učestvovao je u osvajanju Visokog od strane austrougarskih trupa, 7. augusta 1878. godine.

Osvrt na knjigu objavio je 8.12.2018. jzvjesni Robert Bajruši kome dugujemo zahvalnost za ovu fotografiju.

Inače, originalna knjiga je izdata u Beču, 1887. godine što potvrđuje da je panorama snimljena te godine ili čak ranije?!

Na fotografiji se mogu zapaziti neki značajniji objekti toga vremena: Pravoslavna crkva (bez zvonika koji izgrađen 1903. godine), Pertačka, Šerefudinova, Saračica, Šadrvanska, džamija i malo teže se uočava Tabhanska džamija uz glavnu ulicu. Nedvojbeno se uviđaju ”sastavci” rijeka Fojnice i Bosne u centru varošice.

A najbolje se zapažaju dva tadašnja drvena mosta: Varoški na desnoj strani fotografije i most (u sredini fotografije) iz 1868. koji je bio pedesetak metara nizvodno od današnjeg Betonskog mosta.

Snimak je napravljen otprilike iznad današnjeg naselja Podvisoki, između Pravoslavne crkve i Gradskog groblja…

Zdenko Antović / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.