Tragom starih fotografija: Najveći sportski spektakl u Visokom, FK Sarajevo-NK Hajduk, 29.09.1965.godine

469

Visoko je na sportskom planu imalo niz događaja u svojoj istoriji. U rukometu su to bile kvalifikacije jula 1965. za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije, finale Kup-a Jugoslavije maja 1965., finale play-off -a za prvaka Bosne i Hercegovine aprila 1999., devet utakmica evropskih kupova, veliki broj susreta rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine sa raznim selekcijama iz Evrope. Sve te utakmice imale su po cca 3.000 gledalaca.
Iz nogometa treba spomenuti dvije utakmice FK Bosna Visoko – Jugoslavija (seniori), kao i niz značajnih susreta u Drugoj ligi Jugoslavije.
Ali, najveća posjeta nekom sportskom događaju u Visokom bila je septembra 1965. godine na Fudbalskom stadionu gdje su igrali Sarajevo i Hajduk, a prema izvještaju novinara Oslobođenja, T. Počanića, bilo je 10.000 gledalaca (!!!). Za malo Visoko bio je to rekord nad rekordima. Svi koji danas imaju 60 i više godina sjećaju se neviđene gužve oko Gradskog stadiona. Uobičajno preskakanje taraba i neplaćenje ulaznice ovog puta bilo je onemogućeno jer su iz Sarajeva došle specijalne policijske snage na konjima, te su udaljavale uporne visočke ”jalijaše” od propusne ograde.
Inače, o čemu se radilo?

…”Početak prvoligaške jugoslovenske fudbalske sezone 1965/66. bio je izuzetno buran. I dok je pojedine klubove pogodila “Afera Planinić”, Sarajevo se našlo u drugom problemu. Zbog incidenata u susretu prvog kola protiv beogradskog Partizana, Fudbalski savez Jugoslavije je suspendovao stadion Koševo na dvije utakmice, pa je ekipe Veleža i Hajduka, bordo tim morao dočekati izvan svog grada. Kao zamjenski teren izabran je stadion “Sedmi april” u Visokom…” (piše: Semir Zilić iz Sarajeva).

Početak novinskog izvještaja novinara T. Počanića:
Visoko, 26.9.1965.
Prvenstveni susret 5. kola
SARAJEVO-HAJDUK Split 3:2 (2:0)
Igralište ”7. aprila”. gledalaca oko 10 hiljada. Sudija: Vladimir Stanković
Strijelci: Blažević u 16. I Mušović u 29. i 53. minuti za Sarajevo, a Nadoveza u 49. i 76. za Hajduk.
Sarajevo, Srčo I., Fazlagić, Ristić, Jasenković, Vujović, Prljača, Prodanović, Šiljkut, Ferhatović, Mušović, Blažević.
Hajduk: Vukčević, Kuci, Bonačić Kovačić,Tomić Bošković, Ivković, Nadoveza, Hlevnjak, Anković, Bozo.

Arhiva: Zdenko Antović, Visoko/ Semir Zilić, Sarajevo / Visoko.co.ba

Komentari

komentara