Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Tragom starih...

Tragom starih fotografija: Staro muslimansko groblje 1927. godine.

474

Visočko muslimansko groblje (sada naziva Staro greblje), nalazilo se uz desnu obalu rijeke Bosne, tik i uzvodno od Gradskog (Betonskog) mosta. Jedan dio je bio i ”preko ceste” u krugu bivše vojne kasarne.
Danas ima drugi izgled radi drveća koje je izraslo zbog obližnjeg nekadašnjeg rasadnika.

U ovo vrijeme katoličko groblje je bilo preko spomenute ceste prema Podlugovima i koja se nazire na fotografiji iza ograde ovoga groblja. Tačnije, ono je bilo desno od Franjevačkog konvikta koji je na slici u izgradnji (dovršen 1928. godine).
Staro muslimansko greblje je ostalo na ovom mjestu, a formirano je novo u Varoškom polju koje se počelo koristiti od 1950. godine. Za dio groblja koji je bio ”preko ceste” Jugoslovenske narodna armija (JNA) je platila premještaj, tako da je vojna kasarna ostala bez grobnih mjesta.
Staro katoličko kod Konvikta je kompletno prenešeno u današnje u Varoškom polju.
Gradsko pravoslavno groblje je uvijek bilo gdje je i danas, u Varoškom polju, a formirano je još u drugoj polovini 19. vijeka.

Ateističko je formirano početkom sedamsesetih 20. stoljeća, gdje je i danas.
Jevreji, dok ih je bilo u Visokom (a i oni iz okolnih gradova), sahranjivali su se na na Jevrejskom groblju uz cestu Visoko-Kiseljak, 4 kilometra od centra grada.

Arhiva: Zdenko Antović i Goran Čakić.
Dio informacija. Asim K.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.